Gerrie Meijboom (links) en Bini Jansen bekijken een deel van de verzameling die in de verkoop gaat. Foto: Sander Grootendorst
Gerrie Meijboom (links) en Bini Jansen bekijken een deel van de verzameling die in de verkoop gaat. Foto: Sander Grootendorst

‘Boeken over Zutphense historie zijn gewild’

Cultuur Zutphen

ZUTPHEN - Voor het eerst onderdeel van de Open Monumentendagen in Zutphen: een kleine boekenmarkt met zogenoemde Zutphenalia. “Voor de liefhebbers – en dat zijn er volgens ons steeds meer.” Dat zeggen Bini Jansen en Gerrie Meijboom nadat ze op een grote tafel in het Erfgoedcentrum aan de Spiegelstraat enkele tientallen boeken hebben uitgestald. Een selectie van het aanbod dat op zaterdag 10 en zondag 11 september te koop zal zijn in een kraam van Historische Vereniging Zutphen. Niet in het Erfgoedcentrum, maar in de Burgerzaal aan de Lange Hofstraat.

Door Sander Grootendorst

“Heb je wel eens van dit boek gehoord?” vraagt Meijboom en ze reikt een exemplaar aan van Zutphense straatnamen, geschreven door H. Buitenhuis, uitgebracht in 1982. 

“Leuk en leerzaam om hiermee door de stad te wandelen.” “En ken je dit boekje van Jan Kremer, de vroegere gemeentevoorlichter en tevens detectiveschrijver? Het gaat over Sint-Justus, de jonge heilige van wie een reliek in de Walburgiskerk is bewaard.” Kremer overleed onlangs, dat geeft de novelle nog extra waarde.

De neiging is groot om alle boeken even in de hand te nemen en door te bladeren. Jansen en Meijboom voelen zich onmiskenbaar nauw betrokken bij de geschiedenis van hun stad. Jansen: “Historische Vereniging Zutphen krijgt vaak de vraag of we iets kunnen met boeken die bijvoorbeeld bij een zolderopruiming tevoorschijn komen. Het is niet zozeer onze taak, maar het kan natuurlijk best leuk zijn, want we weten dat anderen dan juist weer naar die boeken op zoek zijn. Zoals de nieuwe Zutphenaren die in Noorderhaven zijn komen wonen.”

Binnen de vereniging hebben Jansen en Meijboom een oproep gedaan om overtollige boeken beschikbaar te stellen. “Dat heeft een aardig resultaat opgeleverd.” En het Erfgoedcentrum doet een flinke duit in het zakje – beter gezegd: flink wat boeken in een ‘enorm krat’ die normaliter naar een antiquariaat gaan. “Dit keer mogen wij ze verkopen, dat stellen we erg op prijs”, zegt Jansen. 

Ze vindt dat de boeken een tweede leven verdienen. “Er zijn ook tijdschriften bij, waaronder het blad dat de historische vereniging uitgeeft. Daar staan stukken in waar een auteur soms twee jaar aan heeft gewerkt, dus het is zonde als ze in een boekenkast staan te verpieteren. Iemand zei een keer: jullie zijn als vereniging een boekenkast met heel veel info, maar de deuren van de kast zitten dicht.” 

Het wordt wat Jansen en Meijboom betreft tijd om die metafoor te doorbreken. “Daar komt bij,” zegt Meijboom, “dat duurzaamheid dit keer het thema is van de Open Monumentendagen. Het hergebruik van boeken past daar uitstekend bij.”

Belangstellenden zien al uit naar de boekenmarkt. “Ik had contact met een Zutphenaar die in Den Helder woont, hij vroeg naar een lijst van de boeken die we verkopen. Die lijst is er niet, iedereen moet maar gewoon gezellig naar Zutphen komen en kijken of er iets van zijn gading bij is. Voor hooguit een paar euro kun je iets bijzonders op de kop tikken.” En vervolgens de andere activiteiten in het kader van de Open Monumentendagen beleven.

Van de opbrengst kunnen eventuele herdrukken van niet meer verkrijgbare boeken worden betaald

De opbrengst van de verkoop gaat in een spaarpotje waaruit eventuele herdrukken van niet meer verkrijgbare boeken kunnen worden betaald. “Daar blijkt duidelijk behoefte aan te zijn.”

Boekenverkoop HVZ, Burgerzaal: zaterdag 10 september 10.00 tot 17.00 uur en zondag 11 september 11.00 tot 17.00 uur.