Still uit de dansfilm Encore

Still uit de dansfilm Encore

Klassiek ballet en moderne dans komen samen in verhaal over hoop

ZUTPHEN - In Encore komen klassiek ballet en moderne dans samen in een verhaal over hoop, dat zich afspeelt tussen Bretagne en Parijs. Vanaf donderdag 18 augustus te zien in Luxor.

In zijn vorige film Retour en Bourgogne (2017) schetste regisseur Cédric Klapisch een liefdevol portret van twee broers en hun zus die met passie de wijngaard van de familie beheren. Dezelfde fijne realistische sfeer zet hij neer in zijn nieuwe film Encore. Gaandeweg ga je steeds meer van de film en de hoofdpersoon Élise houden.

De 26-jarige Élise is balletdanseres bij het prestigieuze Parijse Operaballet. Tijdens een voorstelling van de balletklassieker La Bayadère waarin ze schittert als solist, loopt ze een blessure op. Ze krijgt te horen dat ze waarschijnlijk nooit meer zal kunnen dansen en moet haar veelbelovende balletcarrière opgeven. Ook haar liefdesleven loopt niet volgens plan. Op alle fronten moet ze zichzelf opnieuw uitvinden.

Ze gaat werken voor vrienden die de catering van kunstprojecten verzorgen. Dat brengt haar naar Bretagne waar ze een gezelschap voor moderne dans ontmoet. De nieuwe ervaringen en vriendschappen wakkeren het vuur weer in haar aan: voorzichtig begeeft ze zich op de dansvloer, dit keer zonder tutu. Hopelijk heeft haar arts ongelijk en moet ze, zoals de stiekem op haar verliefde fysiotherapeut zegt, vooral naar haar lichaam leren luisteren.

Professionele dansers
Voor de dansrollen in Encore castte Klapisch echte dansprofessionals. Zo debuteert prima ballerina Marion Barbeau in de hoofdrol en speelt ook choreograaf Hofesh Shechter zichzelf. Shechters dansgezelschap voert ondertussen zijn choreografieën uit. De score, deels bestaande uit muziek van Shechters stuk ‘Political Mother: The Choreographer’s Cut’ (2011), is minimalistisch, dan weer bombastisch of spannend overlappend.

Het verhaal bouwt zich langzaam en onderhoudend op. Van een harde wereld naar een wereld waarin het loont om jezelf te zijn. Een wereld ook waarin jezelf leren kennen belangrijker is dan dansen binnen de lijntjes. Het drama is doorspekt met lekker eten, goede muziek, luchtige, komische en romantische scènes en heeft ook nog een gelukkig einde. 

Voor vertoningen en tickets ga naar de website. 


www.luxorzutphen.nl