Frans Velthuis en Rob van Druten van cabaretduo Heit al geheurt. Foto: Emy Vesseur
Frans Velthuis en Rob van Druten van cabaretduo Heit al geheurt. Foto: Emy Vesseur

Heit al geheurt gaat ouderwets door met nieuwe show

ZUTPHEN -  DEURGOAN! Zo heet de nieuwe theatershow van cabaretduo Heit al geheurt, die op 12 november te zien in de theaterzaal van de Hanzehof. De kaartverkoop is gestart, dus wees er snel bij.

Door Emy Vesseur

Frans Velthuis en Rob van Druten kunnen niet wachten om hun fans weer te vermaken met een ouderwetse dwaze avond vol humor, waarin typisch Zutphense onderwerpen in Zutphens stadsdialect de revue passeren. Al 35 jaar treden ze samen op en nog steeds hoeven ze maar even bij elkaar te zitten of de ideeën rollen over tafel en zijzelf ook. "Wie goan gewoon door, wie moeten wel. Te veel plannen, te veel zin, te veel onzin en te veel lachen." 

Olderwets
Voor ze vertellen over hun nieuwe cabaretvoorstelling, wil het duo eerst wat kwijt over de vorige show in de Hanzehof. Die had namelijk een andere opzet. "Met gasten, zoals vroeger in Luxor, maar we misten de intimiteit", zegt Rob. "En er was te veel muziek en te weinig van ons. Dat kregen we ook terug van onze fans", vult Frans aan. De twee cabaretiers hebben ervan geleerd. "We doen het dit keer weer olderwets met veel Heit-al-geheurt-sketchjes en onze ereleden Johanette Zomer, Nederlands beste sopraan, en multi-instrumentalist Wolfram Reisiger zorgen voor de muzikale inbreng en ondersteuning."

Op de schop
In DEURGOAN! trekken Frans en Rob ‘veel deuren die veur anderen dicht blieven, open.’ Wat het programma precies inhoudt, blijft een verrassing. Frans: "We gaan weer heel dicht op de huid van Zutphen zitten. Van alles nemen we op de schop, van de belasting, het college, de fontein tot de Hoven, de Mars en het Miroterrein. Er zijn ook wat verrassende gastrolletjes, onder andere van Hanzehof-directeur Mirjam Radstake, en dat allemaal doorspekt met veel humor, emotie, spektakel, soms een traan, maar altijd met een vette lach."

Begriepeluk
"En natuurlijk proaten we in begriepeluk Zutphens, want niet alleen Zutphenezen, juist ook Zutphenaren moeten het kunnen verstaan." Voor de laatste groep is de voorstelling vooral een leuke kennismaking met het Zutphens stadsdialect, dat toch langzaam aan het uitsterven is. "Sinds de viskraam van Hendriks aan de voet van de Wijnhuistoren is verdwenen, zijn er maar een paar plekken over waar je het nog kunt hèuren", zegt Rob en hij noemt de Hoven, de Barlheze en het Warnsveldsewegkwartier. "En hier en deur nog op de mèrkt."

Kaarten
Dankzij sponsoring kost een kaartje voor de voorstelling maar 12,50 euro. Rob: "Veur dat geld hangen ze oe jas op. Heij eindelijk weer ens een fijne avond en dan kriej er ook nog hapjes en een drankje bie." "Plus lange vingers", voegt Frans er geheimzinnig aan toe.

Heit al geheurt DEURGOAN! vindt zaterdag 12 november om 20.15 uur in Theater Hanzehof plaats Kaarten zijn voor 12,50 euro (inclusief hapjes en een drankje) verkrijgbaar via www.hanzehof.nl of aan de kassa, tel. (0575) 512013, woensdag t/m vrijdag van 13.00 - 16.00 uur.


[APART KADER]

Geschiedenis Heit al geheurt

Heit al geheurt is het Zutphens cabaretduo Frans Velthuis en Rob van Druten. De twee deden ieder al aan cabaret op kleine schaal, voordat ze elkaar rond 1986 tegenkwamen. Er bleek zoveel chemie tussen hen, dat ze niet meer zonder elkaar konden. 

Bekendheid kregen ze met het programma 'Heet van de Walburg', dat ze schreven voor het destijds veel bekeken Berkelstroom TV. Daarin namen ze op cabareteske wijze Zutphense zaken op de korrel, werden wereldse zaken verkleind naar het Zutphense en soms ging het ook helemaal nergens over. Maar altijd met een dikke knipoog en een stevige lach naar de waan van de dag. 

Omdat hun fans bleven ‘zeuren’ om meer, zijn ze op initiatief van Hans Heesen begonnen met Zutfens Platvorm: een intiem uurtje humor, interviews, muziek in het Luxor Theater. Al die tijd groeide ongemerkt hun schare fans. "Eigenlijk zijn zíj er verantwoordelijk voor dat we op het podium van de Hanzehof staan. Ja, het is allemaal hun schuld!", zeggen Rob en Frans gekscherend. In 2018 was de eerste keer, gevolgd door een uitstapje naar de Walburgkerk en op 12 november staan ze weer in Theater Hanzehof.