Still uit de film Wheel of Fortune and Fantasy
Still uit de film Wheel of Fortune and Fantasy

Fascinerend Japans filmdrieluik over toeval en verlangen in Luxor

ZUTPHEN - Wheel of Fortune and Fantasy is een intrigerend drieluik van de regisseur van Oscarwinnaar Drive My Car over hoe het lot alles bepaalt. De film is te zien tijdens Luxors Zomerfestival op vrijdag 5, zondag 7 en vrijdag 10 augustus.

In 2021 maakte Ryûsuke Hamaguchi twee films: de Haruki Murakami-verfilming Drive My Car en het zelfgeschreven Wheel of Fortune and Fantasy.  Met eerstgenoemde film won hij een Gouden Palm in Cannes en een Oscar voor Beste Internationale Film, maar Wheel of Fortune and Fantasy is minstens zo fascinerend. 

Meesterlijk acteerwerk
Wheel of Fortune and Fantasy is bescheidener van opzet dan het drie uur lange Drive My Car. De drie korte verhalen zijn op eenvoudige wijze verfilmd met een minimum aan locaties en acteurs, maar hebben de lading van een complete roman. Alles draait om de dialogen en het subtiele acteerwerk. Daarbij regisseert hij zijn acteurs zó meesterlijk, dat wat ongezegd blijft minstens zoveel impact heeft als de dialogen.

De verhalen gaan over toeval en verlangen. De drie hoofdpersonen zijn vrouwen die niet in de pas lopen: ze gaan vreemd of laten zich op een andere manier leiden door hun behoeften, soms zonder zelf te begrijpen waarom. In ieder verhaal staat een impulsieve handeling centraal. Zo belandt Meike in een onverwachte driehoeksverhouding, verliest Sasaki zichzelf in een poging tot verleiding en staat Natsuko een bijzondere ontmoeting te wachten.

Lovende recensies 
Deze momenten waar je als kijker deelgenoot van bent, worden uitgekristalliseerd in ontroerende universele lotsbestemmingen die worden gekenmerkt door keuzes, spijt, bedrog en puur toeval. De film won een Gouden Beer of het filmfestival van Berlijn en kreeg lovende recensies van de internationale en Nederlandse filmpers. Laat de kans om Wheel of Fortune and Fantasy te zien dus niet lopen. Tijdens het Luxor Zomerfestival is het tweede kaartje bovendien gratis.

Voor vertoningen en tickets ga naar www.luxorzutphen.nl.