Van Hoogspanning naar Ontspanning voor B&W Zutphen?

In de Stentor van 2 juli word ik genoemd als meldster van een klacht tegen een oud-wethouder. Dat klopt niet en het werkt suggestief. Het zijn ambtenaren die in 2022 anoniem klagen, maar die blijven buiten beeld. 

In hetzelfde artikel staat ook dat wij nooit een officiële klacht hebben ingediend. Dat klopt wél. Een officiële klacht is niet nodig, simpelweg omdat wij andere manieren kiezen. Wij bespreken haar gedrag met haarzelf (juni 2019 en daarna nog 2 keer), we spreken in bij de raad (februari 2021) en vaker, we delen het met de burgemeester (februari 2021), we leggen het voor aan haar fractievoorzitter (maart 2021) en we delen het meerdere malen met onze volksvertegenwoordigers in de raad.

Initiatiefgroep Zutphen Ontspant
“We” dat zijn de leden van de initiatiefgroep Zutphen Ontspant, waarvan ik de voorzitter ben. De initiatiefgroep bestaat uit leden van 4 organisaties in Zutphen die allemaal willen dat de hoogspanningskabels onder de grond gaan. Van één van de stichtingen ben ik voorzitter, van een andere lid.

Als ik in het openbaar treed, is dat altijd namens een of meer van die organisaties. Iedereen in de politiek in Zutphen weet dat. Wij kiezen er voor om geen mening te geven in de krant over het gedrag en de onderzoeken van en over de oud-wethouder omdat wij geen partij willen zijn in het politieke krachtenspel. Daarom verwijzen wij naar onze informatie die openbaar is.

Geen melding
Naar aanleiding van een krantenbericht begin 2022, laten wij weten aan de politiek in Zutphen het niet eens te zijn met de voorstelling van zaken dat er anno 2022 voor het eerst geklaagd wordt over de oud-wethouder. Mensen vergeten snel.

Met onze brief herinneren we B&W en de fractievoorzitters er aan dat in de voorgaande jaren verschillende leden van onze groep op verschillende momenten en op verschillende manieren de boosheid van de wethouder ervaren hebben en dat wij dat kenbaar hebben gemaakt bij haar en daarna ook binnen de geëigende politieke kanalen. 

Wij vragen de brief te behandelen in het overleg met de fractievoorzitters die een cc hebben ontvangen. De burgemeester vraagt ons daarna of de gemeente de brief mag doorsturen naar het onderzoeksbureau. Dat mag, onder één voorwaarde: wij doen géén melding: het gaat over feiten die openbaar bekend zijn. Dat weten B&W, de fractievoorzitters en het onderzoeksbureau.

Communicatie
Bij tegenspraak of verschil van mening kan de wethouder bijzonder heftig reageren is de ervaring van tenminste vier leden van de initiatiefgroep. We hebben het gevoel monddood gemaakt en buitenspel gezet te worden. Maar we moeten wel verder met haar. Op ons verzoek proberen we in 2021-2022 met de hulp van haar oud-collega, en voormalig wethouder in Warnsveld, de communicatie vlot te trekken.

Informatie naar de Raad
In 2019 en 2020 zijn wij bezorgd over het beperkte contact en het uitblijven van informatie aan de Raad, in 2021 over de communicatie met ons en over de gebrekkige informatie aan de Raad. Via zoom bij een raadsvergadering in januari 2021, laten de Stichting Warnsveld Zutphen HoogspanningsVrij en de Stichting Rivier Dorp en Stad op één Lijn dat nadrukkelijk weten.

De burgemeester verzoekt ons daarna per mail om meer terughoudendheid in onze contacten met TenneT en de provincie Gelderland. Maar B&W mogen dat helemaal niet vragen: dat is in strijd met onze democratische rechten en bovendien: wij onderhouden die contacten al jarenlang! Zij komt onmiddellijk bij ons, de voorzitters van de twee stichtingen, om haar excuses aan te bieden, ze benadrukt de goede bedoelingen van de wethouder, maar toont ook begrip: zij herkent de boosheid van de wethouder. Ter verbetering van de verhoudingen stelt ze voor dat de wethouder een communicatieplan opstelt. Dat moet nog komen. 

Wij kiezen zelf als initiatiefgroep daarom voor de steun van de voormalig wethouder van Warnsveld. Samen spreken we haar driemaal. De communicatie verbetert enigszins.

Netwerk
Het comité Warnsveld Zutphen HoogspanningsVrij is vanaf 2004 overal bekend. Wij hebben contacten met de Tweede Kamer, de vaste kamer commissie van Economische Zaken, topambtenaren van EZK, de provincie Gelderland, TenneT, de KNHM, landschapsecologen en financieel deskundigen van Arcadis en natuurlijk ook met de dorpsraad Warnsveld, de raad Zutphen en de besturen van onder meer Waardevol Warnsveld, Zutphen Energie, huize Welgelegen, het IVN.

Zutphen Ontspant
Na bijna 20 jaar hebben we bereikt dat de kabels onder de grond gaan! We richten ons nu het betrekken van inwoners bij de inrichting van het gebied dat vrijkomt. Van Hoogspanning naar Ontspanning! Doe mee!


Gemmie ten Velde, voorzitter initiatiefgroep Zutphen Ontspant

www.ZutphenOntspant.nl

info@zutphenontspant.nl