Walking Football bij de Warnsveldse Boys. Foto: Joost Ooijman

Walking Football bij de Warnsveldse Boys. Foto: Joost Ooijman

Prachttour Leefbaarheid in
gemeente Zutphen

ZUTPHEN/WARNSVELD - De Prachttour van de Leefbaarheidsalliantie ging in de gemeente Zutphen langs inwoners die initiatieven hebben ondernomen om de leefbaarheid in eigen wijk of buurt te verbeteren.

Er waren prachtige voorbeelden van mensen die het verschil maken. Van initiatieven die financiële armoede verminderen, tot plekken die gecreëerd worden waar mensen sportief bezig zijn. Van het helpen van kinderen door ze creatief, sportief en sociaal uit te dagen, tot ‘Walking Football’ waar rennen uit den boze is. Dit en nog veel meer werd vorige week getoond aan gedeputeerde Peter van ’t Hoog en andere betrokkenen.

De verscheidenheid in initiatieven was groot, maar allemaal maakten ze indruk door de sociale verbondenheid en duurzaamheid te vergroten in Gelderland. Dat is dan ook het doel van het programma Leefbaarheid dat de provincie Gelderland initieert en ondersteunt met behulp van de Leefbaarheidsalliantie. Inwoners met goede ideeën voor hun wijk of buurt kunnen gratis hulp en ondersteuning krijgen om hun doel waar te maken. Het is ook mogelijk om subsidie te krijgen voor plannen die mensen of de samenleving verbinden. De provincie Gelderland organiseert dit samen met het Oranje Fonds onder de naam Verbind je buurt!.

De Prachttour liet zien dat bewoners met een goed idee, veel voor anderen betekenen. En dat een initiatief opstarten lastig kan zijn, maar dat simpelweg beginnen het belangrijkste is. De rest volgt vanzelf. Al dan niet met hulp van anderen of ondersteunende organisaties zoals de Leefbaarheidsalliantie. Want uiteindelijk maakt iedereen impact door iets voor een ander te doen.