Winnaars van de 50-plus wedstrijd. Foto: Stan Hompe

Veteranen strijden tijdens wielerwedstrijd

ZUTPHEN - Zondag 26 juni rond 12.00 uur was er op de Loskade volop beweging. Een groot stel veteranen kwam naar Zutphen voor een wielerwedstrijd, die in samenwerking met Wielersportvereniging ETP Zutphen en de Veteranen Belangen Vereniging Nederland georganiseerd was.

Het parcours rondom de Loskade was afgezet voor het overig verkeer, een ronde was 900 meter met bij Eriksen Staal aan de Estlandsestraat een venijnige klim, die na anderhalve minuut weer terug kwam. De veteranen kwamen uit het hele land. Dankzij de medewerking van Eriksen Staal werd een parkeer- en omkleedgelegenheid gemaakt.

De oudste deelnemer Rein van Zelst (1942), rijdend bij de 70-plussers, reed een maximum snelheid van 37 en werd uiteindelijk 26ste in zijn groep. De groep 70+ reed 1 uur en een kwartier en startten om 12.00 uur, direct gevolgd door de 60+ veteranen die dezelfde tijd rijden. De snelheden lagen hoog met een gemiddelde van rond de 40 kilometer per uur. Wereldkampioen tijdrijden 75+ Atty Duin bracht ook een bezoek aan zijn leeftijdgenoten op de wedstrijdlocatie op de Mars.

Bianca van den Heek uit Bussum reed bij de veteranen mee. Zij stond haar mannetje, nam het voortouw en trok de groep mannen van het peloton direct na de start uit elkaar om zich later in te voegen in het peloton. Om 13.15 uur was de finish, niet voordat de gedubbelde en de rest van peloton uit de koers was genomen. De strijd ging tussen een vijftal koplopers. Winnaar werd Arie Blomberg, tweede Hans van Bavel uit St. Anthonis en derde werd Fred van Kinkelder, lid van De Stofwolk uit Eibergen. Bianca werd in het mannengeweld negende, een prima prestatie.

Na de huldiging met prijzen en bloemen voor de eerste drie winnaars, startte om 13.30 uur de 50+ veteranen voor een wedstrijd van 1 uur en dertig minuten. Ook hier een vertegenwoordiging uit het hele land. Het tempo werd direct opgevoerd met snelheden tot 47 km, de strijd is sportief. Helaas met een drietal opgave van onder andere Michel Warlich met een lekke band. Winnaar werd Dick Kinket, tweede Fedon Hes en als derde Martijn Logtenberg, allen met een gemiddelde van 42 kilometer per uur.

De wielersportvereniging kan terugkijken op een geslaagde middag waarbij genieten voorop stond. De volgende wedstrijd in deze categorieën is op zondag 3 juli in Utrecht aan de Nedereindse berg.

Winnaars 70-plus wedstrijd. Foto: Stan Hompe