Filmstill Spaanse filmkomedie El buen patrón.

Filmstill Spaanse filmkomedie El buen patrón.

Weergaloze satire over wat macht met een mens kan doen

Weergaloze satire over wat macht met een mens kan doen

ZUTPHEN - In de even vermakelijke als venijnige Spaanse filmkomedie El buen patrón pakt Javier Bardem iedereen in als de charmante, maar gewetenloze fabriekseigenaar Julio Blanco. Vanaf vrijdag 1 juli te zien in Luxor. 

Básculas Blanco oftewel Blanco Weegschalen heet het bedrijf dat Julio Blanco op een ouderwetse patriarchale wijze leidt sinds hij het overnam van zijn vader. “Alles moet in balans zijn” is zijn motto. Het familiebedrijf is in de running voor een prijs als ‘excellente onderneming’ en er is Blanco veel, zo niet alles, aan gelegen die binnen te slepen. 

Blanco’s perfecte plaatje wordt bedreigd wanneer hij te maken krijgt met een ontslagen werknemer die uit is op wraak, een jaloerse ploegbaas en een verliefde en ambitieuze stagiaire. Om zijn kansen op de prijs niet te verspelen, bemoeit de manipulatieve ‘goede baas’ zich schaamteloos met het privéleven van zijn medewerkers en overschrijdt hij bijna elke denkbare grens. 

De weegschalen van Blanco symboliseren in de film vooral het alsmaar grotere gebrek aan balans, en de steeds radicalere middelen die hij aangrijpt om het evenwicht te herstellen. Hiermee zet hij onbewust een explosieve kettingreactie met grote gevolgen in gang. 

Goya-winnaar
El buen patrón was een kassucces in Spanje en boekte een recordaantal Goya-nominaties in aanloop naar de uitreiking van de Spaanse Oscars. Daarvan wist deze snijdende sociale satire er uiteindelijk zes te verzilveren. Vooral dankzij Javier Bardem, die met uitgestreken gezicht het verraderlijke opportunisme van Blanco als vaderlijkheid weet te vermommen. 

Voor vertoningen en tickets ga naar www.luxorzutphen.nl.