Wandelend bos

Fred is directeur van een groot metaalbedrijf in de regio. Naast zijn werkzaamheden is hij wereldberoemd in de Achterhoek vanwege zijn inzet voor innovatieve zaken en zijn lobbywerk om de economische ontwikkelingen te stimuleren. Iedere maand spreken we urenlang met elkaar bij de beleggingsclub, waar nog acht andere plaatsgenoten lid van zijn. Fred is de voorzitter en ik regel de aan- en verkopen op de beurs. U moet deze club overigens ook weer niet al te serieus nemen, de schaal met hapjes en de rode wijn zijn net zo belangrijk.

Maar onlangs heeft Fred de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en toen kwam het galante in de man naar boven. Hij liet zijn vrouw weten dat hij het erg heeft gewaardeerd dat zij decennialang met hem voor verschillende werkgevers door heel Nederland heeft gewoond. En nu mag zij bepalen waar ze de laatste periode van hun leven door gaan brengen. En ze kiest Friesland, want daar is zij geboren en opgegroeid. Inmiddels zijn ze verhuisd.

De beleggingsclub krijgt een uitnodiging. Kom met z’n allen -inclusief partners- naar Leeuwarden en we gaan een weekend lang leuke dingen doen. En zo reizen mevrouw Bombeld en ik naar het hoge noorden. De reis is natuurlijk niet heel lang, maar voor de sfeer is koffie natuurlijk wel gezellig. Onderweg bellen we de andere clubleden: “We staan met koffie op parkeerplaats Paardeweide voorbij Meppel en iedereen die hier binnen een kwartier is krijgt koffie met een stroopwafel.” Reken maar dat het dan zeer snel gezellig is.

In Leeuwarden worden we een uurtje later opnieuw ontvangen met koffie, dit keer met heerlijk vers suikerbrood. ’s Middags maken we een indrukwekkende stadswandeling, Freds vrouw is de gids. We nemen een kijkje in de oude gevangenis waar in iedere cel tegenwoordig een heel creatief winkeltje te vinden is en we passeren het wandelende bos. Dat is toch wel heel bijzonder. 1200 bomen in 800 grote vierkante bakken verplaatsen zich door de Friese hoofdstad. Iedere week worden de achterste bomen opgepakt en vooraan in de rij geplaatst. En zo wandelt de groene oase door de stad. Ronduit geweldig. We slapen in het oude postkantoor, dat is omgebouwd naar een bijzonder hotel. Wat een pracht en praal en wat een historie. We genieten op en top.

Op zondag wordt het weekend afgesloten met een zes uur durende vaartocht vanuit Earnewalt over de Friese wateren. De zon schijnt heerlijk en de catering is meer dan uitstekend verzorgd. En dan nemen we afscheid van de gastheer en zijn vrouw. Het duo is na 40 jaar omzwervingen terug in Friesland, maar de Achterhoek en de beleggingsclub heeft tientallen jaren van zijn kennis mogen profiteren. Heel, heel hartelijk dank. Het was een geweldig weekend.