Driemaal Bontekoeweg,  gemaakt door diverse cursisten. Foto: PR

Driemaal Bontekoeweg,  gemaakt door diverse cursisten. Foto: PR

Ruim vijftig keer Bontekoeweg in
Wietskunstatelier

ZUTPHEN - Op zaterdag 2 en zondag 3 juli is in de Middeleeuwse toren van Wietskunstatelier aan de Oude Wand 47 in Zutphen een expositie van werk van cursisten van atelier AnneWIETS Stavast. Annewietske wilde graag zien wat er gebeurt als verschillende mensen één en hetzelfde weggetje gaan schilderen. Daarom gaf ze haar leerlingen een foto die ze had gemaakt van de Bontekoeweg bij Bronkhorst en vroeg hen het weggetje te tekenen of te schilderen. De enige opdracht was: ‘Zorg dat het perspectief zichtbaar is. Verder doe je het helemaal op je eigen manier.’ 

Annewietske geeft in haar atelier teken-, aquarel- en acrylcursussen aan ongeveer zeventig cursisten. Van hen hebben er ruim vijftig het weggetje geschilderd. "De leerlingen moesten zich vrij voelen om al dan niet aan zo’n groepsopdracht mee te doen. Ik wil dat mijn leerlingen zoveel mogelijk een 'eigen hand' ontwikkelen. Daarbij ondersteun ik ze en geef ik ze advies."

De schilderijen en tekeningen van de Bontekoeweg laten zien hoe verschillend de ‘handen’ van AnneWIETS’ leerlingen zijn. Niet alleen hebben ze uiteenlopende technieken gebruikt, ook is hun stijl heel verschillend. Sommige schilderijen zijn realistisch en zeer gedetailleerd, andere impressionistisch of zelfs kubistisch. Sommige zijn uitgevoerd in kleur, andere in zwart/wit. Annewietske: "Ik vind het verrassend te zien hoe verschillend die schilderijen allemaal zijn. Ik geniet daar vreselijk van en ik vind het leuk de resultaten van deze opdracht naast elkaar te zetten en aan het publiek te tonen."

Op 2 en 3 juli is iedereen tussen 11.00 en 16.00 uur welkom op Oude Wand 47 om de werken te bekijken.

Bontekoeweg gemaakt door een van de cursisten. Foto: PR
Afbeelding