Gemanipuleerde verkiezingen

Het is dinsdagmiddag 12 uur. Met de plaatselijke ondernemersclub ben ik op bedrijfsbezoek. Dit keer bij een leverancier van zware motoren op het industrieterrein de Revelhorst. Ik deel een statafel met vier andere ondernemers, we lunchen en wisselen tegelijk de nodige ondernemerszaken uit. Zo gaat dat iedere tweede dinsdag van de maand en het is bijzonder leerzaam. Als u ondernemer bent kan ik het u aanbevelen.

Maar plotseling wordt het gesprek onderbroken. Een afgevaardigde van de gemeente Zutphen schuift aan en ik krijg direct, in het openbaar, een flinke preek. De strekking luidt: hoe durf je het in de column op te nemen voor een wethouder die collega-ambtenaren een onveilige werkplek bezorgt. Ik kijk verbaasd, zo’n reactie op deze plek had ik niet verwacht. Maar de afgevaardigde van de gemeente gaat verder. “Die wethouder is ook al ontslagen als wethouder bij de gemeente Leiden. En voordat ze naar hier kwam heeft de Zutphense afdeling van de VVD een waarschuwing gehad van het landelijke VVD-kantoor om haar vooral niet als wethouder naar voren te schuiven. Dat wordt trammelant.” En zo raasde het nog even door. Ik luister vooral aandachtig. 

En dan besluit ik het rijtje beweringen eens af te gaan. Uit onderzoek dat ik instelde blijkt dat Werger wethouder was in Gouda en niet in Leiden. Foutje. Ze is daar niet gedwongen opgestapt, maar trad af omdat haar partij de VVD de coalitie heeft verlaten. En dan gaat de wethouder mee. Zo werkt dat nu eenmaal in de politiek. De gemeente Gouda heeft de gemeente Zutphen schriftelijk laten weten dat Werger daar probleemloos heeft gefunctioneerd. En tenslotte de waarschuwing van de landelijke VVD, dat is geheel nieuw voor mij. Die check ik achteraf bij de plaatselijke VVD. Het antwoord komt van twee personen die vier jaar geleden ook al zeer actief waren. Deze uitlating is niet waar, complete onzin en bovenal kwaadsprekerij. 

Uit nader onderzoek blijkt dat Laura Werger, al voordat ze naar Zutphen kwam, in het gemeentehuis geframed werd. ‘Er waren al diverse signalen dat medewerkers voorzichtig moesten zijn en er werd geadviseerd de directe communicatie met mevrouw Werger zoveel mogelijk te beperken.' Beste wethouder Werger, welkom in slangenkuil Zutphen.

Terug naar de ondernemersbijeenkomst. Ik begin over het tijdstip van klagen. Drie weken voor de verkiezingen dienen 16 ambtenaren klachten in. De helft van de klachten stamt uit 2018 en 2019. Dat kan toch geen toeval zijn? Is dat georganiseerd? De afgevaardigde van de gemeente geeft dat ruiterlijk toe. "We willen niet nog eens zo vier jaar verder.” Ik sta perplex, dit is volgens mij regelrechte manipulatie van de verkiezingen door een groep ambtenaren. Dit lijkt mij strafbaar. Ik adviseer de gemeente aangifte te doen.

Reageren? contact@bombeld.nl