Still van de film Bergman Island

Still van de film Bergman Island 

Ingetogen zomers liefdesdrama op een Zweeds eiland

ZUTPHEN - Een gezamenlijke schrijfretraite op het eiland waar de befaamde filmmaker Ingmar Bergman woonde en werkte, maakt veel los bij een Amerikaans schrijversechtpaar. Daarover gaat de film Bergman Island, vanaf vrijdag 24 juni te zien in Luxor.

Bergman Island is de nieuwe film van Mia Hansen-Løve, de Frans-Zweedse regisseur die eerder het schitterende Un amour de jeunesse  (2011) en L’Avenir (2016) maakte. Net als in L'Avenir gaat het in Bergman Island veel over het verschil tussen denken en doen, dromen en daden en fictie en feit. In de nieuwe film zit scriptschrijver Chris (Vicky Krieps) in dit dilemma. 

Heilige plek
Met haar echtgenoot Tony (Tim Roth), die ook scriptschrijver is, gaat ze op werkvakantie naar het Zweedse eiland Fårö. Een heilige plek voor filmliefhebbers, aangezien de legendarische filmregisseur Ingmar Bergman op het eiland woonde en werkte. Het koppel hoopt hier inspiratie te vinden voor hun projecten. In de woning die figureerde in Bergmans film Scènes uit een huwelijk (1973) en miljoenen mensen deed scheiden, schrijven ze aan hun scripts. Tussendoor zwerven ze samen en alleen rond op zoek naar iconische Bergman-plekken.

Film-in-de-film
Terwijl de zomer voorbijgaat en hun scripts vorderen, beginnen steeds meer scheuren in hun huwelijk te ontstaan. De lijnen tussen fictie en realiteit vervagen wanneer scènes van een scenario dat Chris op het eiland verzint, in beeld komen. In deze film-in-de-film ontmoet een 28-jarige vrouw, Amy (Mia Wasikowska), bij toeval haar vroegere grote liefde (Anders Danielsen Lie). Met veel inlevingsvermogen toont regisseur Hansen-Løve melancholische gevoelens over gemiste kansen, vaag verlangen naar een ander leven en niet gedoofde erotische aantrekkingskracht. Amy is duidelijk het alter ego van Chris. Gaat haar huwelijk stranden? 

Vakantiegevoel
Bergman Island is een ode aan filmmaker Bergman, maar de film zelf is geen Bergman-imitatie. Waar bij Bergman de emoties hevig knetteren en verbaal alles wordt uitgespit, laat regisseur Hansen-Løve veel onuitgesproken en impliciet. En in plaats van een bar landschap zien we een zonovergoten, idyllisch eiland dat een heerlijk vakantiegevoel oproept. 

Voor vertoningen en tickets, zie de website.


luxorzutphen.nl