Mondharmonica specialist Tollak Ollestad. Foto: PR

Mondharmonica specialist Tollak Ollestad. Foto: PR

Toots Thielemans tribute bij Mr. Jazz

Muziek Zutphen

ZUTPHEN - Dit jaar zou de Belgische mondharmonicaspeler Toots Thielemans 100 jaar zijn geworden. Pianist Mike del Ferro was 10 jaar lang de vaste begeleider van Toots Thielemans en samen reisden ze de wereld over om op te treden. Nu 100 jaar na zijn geboortedag brengt Del Ferro een ode aan deze unieke muzikant bij Mr. Jazz. Het optreden is op donderdag 23 juni om 20.30 uur in de gewelvenkelder van Eetcafé Uffies aan de Houtmarkt 71 in Zutphen. 

Wat veel mensen niet weten van Toots is dat hij ook als virtuoos meefluitende jazzgitarist beroemd was. Het nummer Bluesette is daar een goed voorbeeld van. Na een beroerte in 1981 werd het gitaarspel minder vanwege functieverlies in zijn linkerhand. Hij ging zich meer en meer toeleggen op de chromatische mondharmonica en scoorde grote hits met filmtunes voor bijvoorbeeld Turks Fruit en Baantjer. Hij speelde met vele grote namen als Charlie Parker, Ella Fitzgerald, Peggy Lee, Paul Simon en Stevie Wonder. Quincy Jones, de man achter Michael Jacksons ‘Thriller’ en met wie Toots vaak samenwerkte, omschreef hem als één van de grootste solisten die ooit geleefd moet hebben. 

Mike del Ferro presenteert een programma met gloednieuwe arrangementen van het repertoire, dat Toots graag speelde, en nieuw repertoire, uiteraard geheel in de geest van Toots. De man die de taak op zijn schouders krijgt om het geluid van Toots Thielemans vorm te geven op mondharmonica tijdens dit concert is niemand minder dan Tollak Ollestad. Geboren in Alaska en opgegroeid in Seattle Washington. Een bekende sessiemuzikant die albums opnam met onder andere Earth Wind and Fire, Al Jarreau, Don Henley, Andrea Bocelli, Gino Vanelli en Michael McDonald. Ook is hij een begenadigd zanger en toetsenist. Op drums komt mee Roy Dackus en op de bas Frans van der Hoeven. 

De toegang bedraagt 12,50 euro. Vrienden van Mr. Jazz en studenten betalen 10 euro. Via het STS systeem (Social Ticket Service) is het mogelijk ook voor minder draagkrachtig publiek tegen sterk gereduceerd tarief dit optreden te bezoeken. Voor informatie kan men mailen naar fttp@planet.nl. Algemene informatie over Mr. Jazz kan men vinden op de gelijknamige Facebookpagina.