Still van de film Illusions perdues

Still van de film Illusions perdues

Knetterende kostuumfilm vol opportunisme en gekonkel

ZUTPHEN - Fake news is van alle tijden, zo blijkt uit Illusions perdues, een Franse kostuumfilm die laat zien hoe het er in de 19e eeuw aan toe ging bij de welgestelde burgerij. De film gaat op donderdag 26 mei in première bij Luxor.

Illusions perdues is een verfilming van het gelijknamige boek van Honoré de Balzac, dat tussen 1837 en 1843 werd uitgebracht in drie delen. Het toont een samenleving waarin alles te koop is en verkocht wordt. Regisseur Giannoli wist de 960 pagina’s van het boek te condenseren tot een entertainend, prikkelend drama met een satirische blik op de wereld van literatuur en pers. 

Hoofdpersonage Lucien de Rubempré is een jonge dichter op het Franse platteland. Hij heeft grootse plannen en gaat zijn geluk beproeven in Parijs, op kosten van zijn adellijke beschermvrouw. Met zijn bescheiden komaf heeft hij het niet makkelijk in de wereld van salons, valse indrukken en harde concurrentie. Op zichzelf teruggeworpen zit er niets anders op dan de poëzie in te ruilen voor de journalistiek. Hij wordt literair recensent in de woelige Franse perswereld, waar lovende (en ook slechte) recensies te koop zijn en vals nieuws de oplagecijfers moet opkrikken en de advertentie-inkomsten verhogen. 

Giannoli tekent De Rubempré als een ettertje dat van verschillende walletjes eet en zijn principes opoffert voor geld en lust. Toch wekt deze eigenheimer ook sympathie op. Van alle bloeddorstige perswolven in Parijs blijkt hij de minst wrede. Of beter: de naïefste. Daardoor wordt hij uiteindelijk zelf een makkelijk mikpunt. Zijn val is haast onvermijdelijk, maar de vraag waar en wanneer hij precies gaat struikelen houdt de spanning erin. 

Illusions Perdues werd onderscheiden met maar liefst 7 César Awards (Franse Oscars), waaronder Beste Film, Beste Cinematografie, Beste Scenario en Beste Kostuums. Benjamin Voisin en Vincent Lacoste werden voor hun acteerprestatie bekroond. Naast hen zien we ook Cécile de France, Xavier Dolan en Gérard Depardieu. Dankzij deze sterke cast en de scènes vol vaart en dynamiek weet de film te boeien tot het eind. Volgens de Filmkrant de prijs van een filmkaartje waard.

Kijk voor vertoningen en tickets op www.luxorzutphen.nl.