De overdracht bestond uit een korte ceremonie waarbij de oud-leerlingen elkaar vasthielden en aan het uiteinde de boom. De rector nam op zijn beurt de boom weer over. Foto: PR

De overdracht bestond uit een korte ceremonie waarbij de oud-leerlingen elkaar vasthielden en aan het uiteinde de boom. De rector nam op zijn beurt de boom weer over. Foto: PR

HBS-klas uit 1970 doneert boom aan het Stedelijk Lyceum Zutphen

ZUTPHEN - 50+2 jaar geleden beloofde een HBS-klas elkaar na het eindexamen om elke 5 jaar op de tweede zaterdag in mei om 12.00 uur in de stationsrestauratie van Zutphen bijeen te komen. En zo geschiedde. In het begin waren zelfs de leraren van de partij.

Vorige week, op de kop af 50 jaar en twee covidjaren later, op een even stralende meidag, trof de klas elkaar opnieuw om hun halve eeuw te vieren. Dit jubileum vroeg om een speciaal gebaar naar de school die hun jeugdjaren gevormd had. Besloten werd een boom te schenken aan het Stedelijk Lyceum als teken van verbondenheid. In samenspraak met Roel Hekkelman van de Groendienst van de Gemeente Zutphen werd voor een robuuste moeras-eik gekozen. Deze werd in december 2019 achter de school geplant.

Dit jaar kon eindelijk de boom officieel aan de school worden overgedragen. De klas werd op school hartelijk ontvangen door rector Arnold van Gessel en conciërge Harry Marskamp. Niet alleen het wel en wee van de school gedurende de afgelopen halve eeuw kwam aan bod maar met name de toekomst. De toelichting op het besluit van het Stedelijk en het Baudartius om samen een nieuwe school, het Eligant Lyceum, op te zetten kon op warme belangstelling rekenen. Gezien het aantal aanmeldingen is het ook een zeer succesvol besluit gebleken.
De overdracht bestond uit een korte ceremonie waarbij de oud-leerlingen elkaar vasthielden en aan het uiteinde de boom. De rector nam op zijn beurt de boom weer over. De boom kreeg ten afscheid nog wat water met een door iedereen meegebracht gietertje. Tot slot werd een brief van Margot Moret-Vonk aan de huidige examenkandidaten voorgelezen waarbij zij de leerlingen op het hart drukte flexibel te zijn en fouten niet te schuwen. Van fouten leer je zoals deze klas gemerkt had. Dit bleek naadloos aan te sluiten bij het motto van het Stedelijk 'fouten maken moet'. De rest van de dag werd nog in gepaste vrolijkheid doorgebracht en bij het afscheid klonk het opgewekt ‘tot mei 2025!’.