Omslag Zutphen. Foto: PR

Omslag Zutphen. Foto: PR

Tijdschrift Zutphen: Zutphens zilver en zo

ZUTPHEN - Op de omslag van het meest recente nummer van Zutphen staat een fraai stukje Zutphens zilverwerk. Men ziet een zilveren visschep, gemaakt door Hendrik Jurriën Wolters, een zeer productieve zilversmid uit de 18e eeuw. Niet iedereen weet dat er heel wat zilversmeden actief zijn geweest in Zutphen.

Van heel andere aard is het verhaal over Willemina van Laar. Dat gaat over een verlaten vrouw die opkwam voor zichzelf; anderen deden dat niet. Daarbij schuwde ze enige gewelddadigheid beslist niet. Spannend dus, maar prettig dat het verleden tijd is. Dat geldt ook, maar op een andere manier voor het burgemeesterschap van de NSB’er Tesebeld. De oorlog komt ook terug in de wie-was-tochjes over Lex Horn en Joop Westerweel. Ook uit de Signaleringen en Zutphen 50 jaar geleden kan worden afgeleid dat je geschiedenis wel eens rampenkunde kunt noemen. 

Het tijdschrift is voor niet-leden van de Historische Vereniging voor 5,50 euro verkrijgbaar bij de boekhandels en bij het Regionaal Archief, Spiegelstraat 13.