Christine Derksen (l) en Helma van Dijk op het terras van café Geweldig! Foto: Alice Koers
Christine Derksen (l) en Helma van Dijk op het terras van café Geweldig! Foto: Alice Koers

‘Het is enorm belangrijk dat er mensen om je heen staan, zodat je je gedragen voelt’

Christine Derksen en Helma van Dijk zijn al 10 jaar vrijwilliger bij café Ouders & Co. Een plek creëren waar mensen voelen dat ze welkom zijn, dat is wat hen drijft. 

Door Alice Koers

In de foyer van voormalig zorgcentrum St. Elisabethhof is een gezellige ontmoetingsplek ingericht: Café Geweldig! Een initiatief van Stichting Lokaal, die ook wijkcentrum Waterkracht beheert. Ik ontmoet er twee enthousiaste dames: Christine en Helma. We gaan aan een tafeltje zitten. Christine trakteert op gebak, want ze was gisteren jarig. 

Helma begint met zich voor te stellen: "Ik heb heel lang in de kraamzorg gewerkt en later ook in de natuurlijke kraamzorg, wat me erg interesseerde. Heerlijk vond ik het werken met kraamvrouwen en baby’s. Eigenlijk alles rond de bevalling en de eerste tien dagen daarna. Ik ben moeder van twee dochters en oma van een kleindochter. Mijn hobby is schilderen met als thema moeder en kind. Af en toe houd ik exposities, maar de laatste tijd is het er niet van gekomen. Te druk. 

Inmiddels heb ik de kraamzorg, die te zwaar voor me werd, verruild voor de ouderenzorg. Er blijken verrassend veel overeenkomsten te zijn. Aandacht, tijd en rust zijn de sleutelwoorden. En warmte. Zowel baby’s als oudere mensen hebben daar behoefte aan. Ik vind het prachtig om met mensen te werken en ben heel dankbaar dat ik dit mag doen.

Toen ik ben gestopt in de kraamzorg, heb ik me aangemeld als vrijwilliger bij het kort daarvoor door Annemarie Doze opgerichte Babycafé, zoals Café Ouders & Co toen nog heette."

"Ik ben doula", vertelt Christine. "De opleiding heb ik in Frankrijk gedaan, toen ik daar een tijdje woonde. Als doula ben je opgenomen in het team dat een zwangere vrouw begeleidt bij de zwangerschap, de bevalling en in de kraamtijd. Dus samen met de vroedvrouw of gynaecoloog, de kraamzorg en de verpleging als de bevalling in het ziekenhuis plaatsvindt. Je begeleidt de aanstaande ouders, al zodra ze weten dat ze een baby gaan krijgen. Vooral vrouwen die wat angstig staan tegenover de bevalling of een nare ervaring hebben gehad, hebben hier baat bij. Omdat we zo vroeg al betrokken zijn, ontstaat er een vertrouwensband. Die is heel belangrijk, ook bij de bevalling. Het zorgt ervoor dat een vrouw zich ontspannen kan. De doula is er zodra de bevalling zich aandient. In tegenstelling tot de verloskundige, die pas komt na zoveel cm ontsluiting. En de kraamverzorgster komt ook pas kort voor de daadwerkelijke bevalling. Wanneer een vrouw in het ziekenhuis bevalt, geldt dezelfde procedure. Wij blijven voortdurend bij haar. Stellen haar en haar man op hun gemak, verzorgen de kraamvrouw enzovoort. Na de bevalling blijven we nog een tijd contact houden. 

Ik heb een zoon van 20. Naast mijn werk als doula werk ik in natuurvoedingswinkel De Koehoorn. Mijn grote passie ligt in de geboortezorg. Dat voelde ik al heel jong. Al tien jaar ben ik vrijwilliger bij de Geboortenis. We zijn bezig een centrum op te starten voor de eerste 1000 dagen van een kind. Dat is van voor de conceptie totdat het kind ongeveer 2 jaar is. In het centrum komt alle zorg rond de eerste 1000 dagen samen onder 1 dak. Een mooi initiatief waar veel mensen wat aan kunnen hebben. Veel vrouwen vallen in een gat na de officiële kraamtijd, die tegenwoordig nog maar acht dagen bedraagt. Er bestaat veel onzekerheid en eenzaamheid. We willen een plek creëren waar mensen/ouders en kinderen voelen dat ze welkom zijn in de wereld. Van dit werk word ik het meest blij. 

Toen ik terugkwam in Nederland ben ik via via gevraagd om gastvrouw te worden in het Babycafé. Helma en ik zijn er al vanaf het begin bij betrokken. Dat is belangrijk omdat we vaak van locatie gewisseld zijn en zo de rode draad konden vormen. Omdat we zelf geen jonge kinderen meer hebben, zijn er nieuwe gastvrouwen bijgekomen. We zijn nu met zijn zevenen en er is plaats voor meer vrijwilligers."

"We zijn begonnen op het terras van de ‘Korenbeurs’, een café op de Zaadmarkt in Zutphen. Niet lang daarna konden we terecht in het oude Bornhof, destijds een ouderensociëteit, nu het Genietcafé. Ons idee was het contact tot stand brengen tussen ouderen en jongeren. Na op veel locaties te hebben gezeten, zijn we in maart van dit jaar hier terechtgekomen. Het is een goede plek voor Café Ouders & Co. Er wordt hier veel gedaan voor kinderen. Er is een weekprogramma en in de vakanties is er elke dag iets te doen. 

Café Ouders & Co is een ochtend in de maand open. We hebben dan een informatief thema, vastgesteld in samenwerking met de moeders. Niet te moeilijk, want een lezing volgen met kleine kinderen over de vloer is niet eenvoudig. Het thema van de volgende keer gaat over draagdoeken. We zingen met elkaar, lezen voor, knutselen, praten samen. Het gaat in de eerste plaats om ontmoeten. Wat we graag zien is als mensen de contacten buiten het café voortzetten. Bijvoorbeeld ouders die nog maar kort in Zutphen wonen. Zo heb je snel onderlinge contacten. 

De gemeente heeft op 10 december een ‘intentieverklaring coalitie Kansrijke Start Zutphen’ doen uitgaan. Het gaat om een netwerkorganisatie op basis van samenwerking tussen de deelnemende organisaties. De samenwerking heeft tot doel om alle (aanstaande) ouders/verzorgers en kinderen in de eerste 1000 dagen van hun leven een zo optimaal mogelijke zorg en ondersteuning te bieden. Zodat deze kinderen zo gezond en veilig en kansrijk mogelijk hun leven starten en daarmee een optimale kans op een goede toekomst hebben. 

We zijn er trots op dat café Ouders & Co al een dergelijke samenwerking vormt met de Geboortenis, Naviva en Geweldig! en sluiten ons dan ook graag bij het initiatief van de gemeente aan

Eerstvolgende bijeenkomst van het café is 20 mei a.s. Het thema is dit keer draagdoeken. Iedereen is van harte welkom!  Geopend van 9.00 tot 11.30 uur. Locatie: voormalig verzorgingshuis St. Elisabeth, Geweldigershoek 39 in Zutphen.