Over de datum-workshop in De Wijngaard

ZUTPEN - Zondag 22 mei om 14.30 uur is er een Over de datum-workshop in De Wijngaard in Zutphen. Inloop vanaf 14.15 uur.

Soms wil je grote stappen zetten op het gebied van duurzaamheid. Misschien ben je je aan het verdiepen in de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp. Of ben je druk bezig om je huis helemaal te isoleren. Maar soms kun je met kleine dingen ook al mooie dingen bereiken. Een eigen beker meenemen voor de koffie om te voorkomen dat er steeds weer zoveel kartonnen bekers worden weggegooid kan zoiets zijn. Maar zeker ook het niet onnodig weg gooien van levensmiddelen die over de datum zijn maar nog prima te eten of te drinken zijn. Daarom heeft de PKN gemeente Zutphen/Warnsveld inspirerend schrijver en spreker Martin van der Gaag uitgenodigd het over dit onderwerp te komen hebben.

De echte houdbaarheid van levensmiddelen
Iedereen kan iets tegen voedselverspilling doen. Slimmer inkopen en koken zijn makkelijk. De eetbaarheid en houdbaarheid van levensmiddelen uit voorraad beoordelen vinden veel mensen moeilijker. Ook dat is goed te leren. Voedingskundige Martin van der Gaag: "In deze workshop zie je welke soorten voedselbederf bestaan, welke gevaarlijk zijn, hoe je ze voorkomt, en wat je hebt aan de verschillende houdbaarheidsdata. Kortom: hoe je zo min mogelijk weggooit terwijl je toch gezond eet.

Neem je zelf vragen oproepende oudere levensmiddelen uit voorraad mee? Het oudste levensmiddel wint een prijs! De workshop wordt bovendien nog leuker als je een bekende meeneemt met wie je altijd discussieert over ‘wel of niet weggooien’."

Martin van der Gaag studeerde af als voedingskundige, promoveerde in de sociale netwerkanalyse en werkt als hogeschooldocent wetenschappelijke vorming en statistiek. Hij is redacteur en journalist bij het tijdschrift Genoeg en schrijft daarin 'over de datum' – onderzoek naar de échte houdbaarheid van levensmiddelen. 

Opgave voor deze gratis workshop kan bij duurzaam@pknzutphen.nl of diaconie@pknwarnsveld.nl