De 2 kastanjes die gekapt worden, aan de rechterkant van de weg. Foto: gemeente Zutphen

De 2 kastanjes die gekapt worden, aan de rechterkant van de weg. Foto: gemeente Zutphen

Kap twee kastanjes aan
Berkelsingel

ZUTPHEN - Deze week worden twee kastanjes aan de Berkelsingel gekapt. De bomen lijden aan de kastanjebloedingsziekte. Volgende de gemeente wordt de kans dat zware takken uit de bomen vallen steeds groter en  is het daarom niet verantwoord de bomen te behouden. Zeker niet omdat veel wandelaars gebruik maken van het voetpad waar de bomen aan staan.

Na de kap worden drie bomen teruggeplant. Dit zijn sierkersen (Prunus sargentii ‘Rancho’). Deze bomen worden ongeveer 8 meter hoog, bloeien roze in april, hebben een rode herfstkleur en hebben grote waarde voor bijen en vogels. 

Omdat de bomen op een bijzondere locatie in de stad staan, plant de gemeente bomen in een grote maat (die al enkele jaren oud zijn).
Onder deze bomen wordt ook nieuwe beplanting aangebracht.

Kastanje aan Rijkenhage
Later dit jaar wordt ook de kastanje bij het Leeuwenkophuisje (bij de fluisterboten) op Rijkenhage gekapt. Deze boom is zowel aangetast door de kastanjebloedingsziekte als door de oesterzwam. Voor de kap is een omgevingsvergunning aangevraagd en verleend.

Het is nog mogelijk om tot 23 maart bezwaar te maken tegen dit besluit. Zodra de vergunningsperiode is afgerond, wordt de kap gepland.