Stichting de Oude HBS heeft de bestuursrechter gevraagd om schorsing van de door de gemeente afgegeven omgevingsvergunning

Vervolg van voorpagina
Door Alize Hillebrink

ZUTPHEN - Op 13 juli 2020 besloot de gemeenteraad het krediet van 2,1 miljoen euro bestemd voor de ‘Poort van Zuid’ een bredere bestemming te geven onder de noemer ´Poorten van de Binnenstad’. “Poorten van de stad is een verzamelnaam voor alle punten waar een gebied is dat toegang biedt tot de binnenstad,” legde voormalig wethouder uit in een persgesprek op 12 januari jongstleden. “Hieronder valt ook de Schupstoel,” vertelde De Jonge. Tegelijk met het initiatiefvoorstel van de gemeenteraad in 2020, stelde de gemeenteraad de voorwaarde dat er op de betreffende toegangsgebieden van de binnenstad een gebiedsvisie zou worden opgesteld.

De gemeenteraad besloot op 13 juli 2021 om 335.000 euro uit het krediet Poorten van de stad beschikbaar te stellen voor de herontwikkeling van de Schupstoel. “Dit bedrag voor de Schupstoel had niet uit de bestemmingsgelden Poorten van de stad gebruikt mogen worden, omdat er geen gebiedsvisie is,” zegt Hendrik de Bruin van Stichting de Oude HBS. “Dat is de voorwaarde die de gemeenteraad bij de herbestemming van dit krediet heeft gesteld.” 

Op de vraag van Contact aan de gemeente of er inderdaad een visie opgesteld had moeten worden, geeft de gemeente geen antwoord. Wel zegt de gemeente dat onderzoeksbureau BRO eind mei het rapport over de toekomst van de binnenstad gereed heeft. “We wachten eerst het rapport af voor we verder gaan met de entrees van de stad,” zegt een woordvoerder van de gemeente. 

Stichting de Oude HBS maakt eveneens bezwaar tegen de verlening van de omgevingsvergunning voor de herinrichting van de Schupstoel, vanwege het ontbreken van een archeologisch rapport. “Het college mag uitsluitend een vergunning verlenen na schriftelijk advies van een archeologisch deskundige,” zegt voorzitter De Bruin van de Oude HBS. 

“En dat is niet gebeurd. In het belang van de bescherming van de archeologische waarden had een archeologisch rapport opgemaakt moeten worden,” zegt De Bruin.

Bomen en betonelementen
Voorts maakt de Oude HBS bezwaar tegen de bomen en betonelementen op het nieuw in te richten plein van de Schupstoel. “Een opgeleukt beeld, dat niets van doen heeft met het van oorsprong ingetogen plein.”

De kolossale betonelementen en het planten van drie snelgroeiende bomen Gleditsia Triacanthos (Valse Christusdoorn) die een hoogte tussen de twintig tot vijfentwintig meter kunnen bereiken, zegt De Bruin. “De bomen onttrekken het zicht op de karakteristieke bouwwerken rondom de Schupstoel. Tevens zijn het diepwortelende bomen die de archeologische waarden onder de grond van het plein aantasten.” Bij navraag bij de gemeente blijkt het niet om drie, maar om vier bomen van deze soort te gaan en betreft het “de kleinere variant”.

Stichting de Oude HBS heeft de bestuursrechter gevraagd om schorsing van de door de gemeente afgegeven omgevingsvergunning.