De Wilhelminafontein in het park bij de Bult van Ketjen. Foto: Alize Hillebrink

De Wilhelminafontein in het park bij de Bult van Ketjen. Foto: Alize Hillebrink

Alize Hillebrink

Ruim 1700 handtekeningen voor Wilhelminafontein op Schupstoel

ZUTPHEN - De petitie voor plaatsing van de historische Koningin Wilhelminafontein naar de Schupstoel is inmiddels ruim 1700 keer ondertekend. Stichting de Oude HBS startte vorig jaar een handtekeningenactie om de fontein op te nemen in de herinrichting van de Schupstoel in de Zutphense binnenstad.

Door Alize Hillebrink

“We hebben enorm veel steunbetuigingen en handtekeningen gekregen voor ons initiatief,” vertelt Hendrik de Bruin, voorzitter van Stichting De Oude HBS. Volgens De Bruin getuigden opvallend veel prominente Zutphenaren voor rehabilitatie van de fontein in de Zutphense binnenstad. “Oud Zutphense politici, notarissen, advocaten en een voormalig uitgever,” somt hij op. Koningshuiskenner en schrijfster Reinilidis van Ditzhuyzen zei eerder in een interview in deze krant dat de fontein zoals hij er nu bij staat een aanfluiting is voor de stad. Van Ditzhuyzen pleit ook voor plaatsing op de Schupstoel. Ook Erfgoedvereniging Heemschut ondersteunt het initiatief van de HBS tot plaatsing van de fontein. “Het is mooi als de fontein opgeknapt en wel op de Schupstoel komt. Veel mensen zullen er blij mee zijn zoals blijkt uit de grote respons van de enquête,” aldus Maud Arkesteijn, voorzitter van Heemschut Gelderland.

De Zutphense politiek lijkt vooralsnog Oost-Indisch doof voor de wensen van de inwoners. Vorig jaar stemde de gemeenteraad tegen het verzoek van de Oude HBS tot aanhouding van het raadsvoorstel voor de herinrichting van de Schupstoel. Tijdens de raadsvergadering van 13 juli 2021 diende het CDA, gesteund door D66, een amendement in om alsnog een onderzoek te doen naar de inpasbaarheid en financiële mogelijkheden de fontein op de Schupstoel te plaatsen. 

De Oude HBS toonde zich bereid dit onderzoek te bekostigen. Het amendement werd door een grote meerderheid in de raad verworpen. Op dit moment lijkt alleen Kies Bewust Lokaal als enige partij het initiatief tot plaatsing van de fontein op de Schupstoel te ondersteunen. De Oude HBS zegt voorlopig door te gaan met de campagne ‘Schupstoel op de schop, Wilhelminafontein erop’.