Hoofdgebouw met uitbouw. Foto: Alize Hillebrink

Hoofdgebouw met uitbouw. Foto: Alize Hillebrink

Pand Baudartius College wordt gemeentelijk monument

ZUTPHEN - Het Zutphens College van burgemeester en wethouders wil het pand van het Baudartius College aan de Isendoornstraat aanwijzen als gemeentelijk monument.

Door Alize Hillebrink

De Zutphense gemeenteraad stemde op 20 september 2021 voor de motie ‘Géén sloop Baudartius’. In de motie vroeg de raad aan het college om het Baudartius College de status te geven van gemeentelijk monument. Het Gelders Genootschap heeft de historische waarden van het pand onderzocht.

Wederopbouwarchitectuur
Uit inventarisatie van het gebouw aan de Isendoornstraat blijkt dat de oude school een vrij gaaf bewaard voorbeeld is van een middelbare school in wederopbouwarchitectuur binnen de gemeente Zutphen. Bovendien is het pand gelegen op een centrale, beeldbepalende locatie. De geschiedenis van de plek, het middelbaar onderwijs in Zutphen en de emotionele waarde voor de inwoners van Zutphen geeft het gebouw veel historische waarden, zo blijkt uit de inventarisatie van het Gelders Genootschap.

Ondanks dat de aangebouwde vleugel uit 1964 en de aula/gymzaal uit 1957 monumentale onderdelen bevatten, wil het college deze aangebouwde delen buiten bescherming laten. “De gemeenteraad wil dat het pand ook toekomst heeft,” zegt wethouder Mathijs ten Broeke van monumenten. “Voor herontwikkeling naar woningbouw of andere doeleinden moet het pand verbouwd kunnen worden en daarvoor kan niet iedere steen zoals die er nu staat blijven staan.”

Het wil overigens niet zeggen dat de monumentenstatus het pand tot in de lengte van jaren beschermt, zegt Ten Broeke. “Een pand met de status van monument kan in verdere planvorming alsnog wijken. Het is geen harde garantie dat het voor eeuwig blijft bestaan.” Wat het volgens de wethouder ingewikkeld maakt, is dat het pand uit verschillende delen bestaat. “Er is een oorspronkelijk deel, een deel aangebouwd, een vleugel erbij, nog weer een stukje nieuwbouw erbij.”

Woningbouw
Als nieuwe bestemming van het pand, denkt de gemeente aan woningbouw. “Dat ligt het meest voor de hand,” zegt Ten Broeke. De locatie, aan de rand van de binnenstad en de vraag naar woningbouw, maakt dit volgens hem tot de meest “logische keuze”. “Een combinatie met andere functies is ook denkbaar, maar daar kunnen we niet teveel op vooruit lopen,” aldus de wethouder. De verwachting is dat de huidige gebruiker van het pand, het Kompaan College, binnen twee jaar het gebouw zal verlaten.

Voorzijde en entree van het Baudartiuscollege aan de Isendoornstraat met aan de rechterzijde de lange vleugel. Foto: Alize Hillebrink
Voorzijde en entree van het Baudartiuscollege aan de Isendoornstraat met aan de rechterzijde de lange vleugel. Foto: Alize Hillebrink