Lezing over bedreigingen van bomen en bos

ZUTPHEN - Bomenstichting Zutphen organiseert op dinsdag 29 maart een lezing door bioloog Dick van Hoffen over de gevolgen van droogte en verdroging op bomen en bos in de Achterhoek. Hij heeft een lange staat van dienst op het gebied van de milieukwaliteit van de natuur en ruimtelijke bescherming van natuur en landschap.

In de lezing zullen de zichtbare effecten van verdroging aan de orde komen. Zoals bekend hebben de drie droge zomers van 2018, 2019 en 2020 een enorm effect op de gezondheid van bomen gehad. Overal vallen gaten in de wegbeplanting van oude lanen, monumentale boomgroepen en solitairen op landgoederen verdwijnen in sneltreinvaart. Ook bospercelen met fijnspar, lariks en eik staan er vaak beroerd bij. Verder zullen tal van voorbeelden de revue passeren, niet alleen van de effecten van de droogte, maar ook van andere stressfactoren die de vitaliteit van bomen en bos bedreigen. Vervolgens wordt in gegaan op mogelijk oplossingen en op de rol die burgers, terreineigenaren en overheden daarbij kunnen spelen. 

De lezing is op dinsdag 29 maart om 20.00 uur in wijkcentrum Waterkracht, Ruys de Beerenbrouckstraat 106 in Zutphen. De zaal is open om 19.30 uur. Toegang is gratis voor donateurs van Bomenstichting Zutphen, anderen betalen 2 euro.