Still uit de film Grosse Freiheit. Foto: PR

Still uit de film Grosse Freiheit. Foto: PR

Verpletterende gevangenisfilm toont Duitse homovervolging tussen 1945 en 1970

ZUTPHEN - Meer dan een eeuw lang werden Duitse homomannen in de gevangenis gegooid vanwege hun geaardheid. Sebastian Meise rakelt deze pijnlijke geschiedenis op in de zwijgzame, gloedvolle film Grosse Freiheit. Vanaf donderdag 17 maart te zien in Luxor.

Grosse Freiheit toont drie periodes uit het leven van Hans ofwel de stukken daarvan die zich achter tralies afspelen in 1945, 1957 en 1968. Hans is homo en werd daarom door de nazi’s in een concentratiekamp opgesloten. Het einde van de Tweede Wereldoorlog betekent voor hem geen bevrijding. Keer op keer belandt hij in de gevangenis vanwege zijn homoseksualiteit, een strafbaar feit volgens Paragraaf 175 in het Duitse Wetboek. 

Voortzetting naziregime
Paragraaf 175, ingevoerd in 1872, werd duchtig aangescherpt door de nazi’s en bleef na 1945 doodleuk gelden. Voor West-Duitse homomannen begon het naziregime pas af te brokkelen in 1969, toen Paragraaf 175 stilaan werd uitgehold. Pas in 1994 (!) verdween de wet helemaal. Grosse Freiheit maakt deze ondraaglijke, langdurige homovervolging in Duitsland op een krachtige, filmische manier zichtbaar. 

Vrijheid in gevangenschap
Tegelijk toont de film hoe Hans in de donkerste hoekjes van zijn gevangenschap steeds een vorm van vrijheid blijft vinden. Ze kunnen hem opsluiten, maar hem niet veranderen. In de gevangenis ontmoet hij zijn celgenoot Viktor, een veroordeelde moordenaar die niets van hem moet hebben. In de loop der jaren ontstaat tussen hen een onverwachte, maar tedere band van respect, genegenheid en liefde.

Zegetocht
De film van Sebastian Meise maakte na de internationale première in Cannes, waar Grosse Freiheit werd bekroond met de Juryprijs (Un Certain Regard), een zegetocht langs vele internationale festivals. De ijzersterke acteerprestaties van Franz Rogowski en Georg Friedrich vielen hierbij meerdere malen in de prijzen.

Kijk voor vertoningsdata, tijden en tickets op www.luxorzutphen.nl