Bergbeklimmer Wilco van Rooijen bereidt zich voor op een nieuwe expeditie. Foto: Team Wilco

Bergbeklimmer Wilco van Rooijen bereidt zich voor op een nieuwe expeditie. Foto: Team Wilco

Documentaire over speciale vriendschap tussen twee bergklimmers te zien in Zutphense servicebioscoop

Bezoekers ontmoeten in Cinemajestic klimmer Wilco van Rooijen en filmmaker Sjors Ruijter

Door Rudi Hofman

ZUTPHEN/VOORST – Als eerste bioscoop in Nederland vertoont servicebioscoop Cinemajestic in Zutphen op zondag 27 maart de documentaire 49Summits. Hierin staat de bijzondere vriendschap centraal tussen de klimkameraden Wilco van Rooijen uit Voorst en de in Spanje woonachtige Cas van de Gevel.

Wie een ticket koopt, verzekert zich van een meet-and-greet met Wilco en met filmmaker Sjors Ruijter. Zij verzorgen voorafgaande aan de voorstelling (aanvang 19.30 uur) in de zaal een inleiding en beantwoorden na afloop vragen in de lounge van de bioscoop. Bij de ticketprijs zit een drankje naar eigen keuze inbegrepen.

Kanchenjunga
De opnamen voor 49Summits zijn vier jaar geleden gemaakt tijdens een expeditie naar de top van de Kanchenjunga (8586 meter) op de grens van Nepal en India. Dit is de op twee na hoogste berg ter wereld. Met Cas begon Wilco in het voorjaar van 2018 aan deze expeditie. Vooraf had hij het idee om onderweg zelf foto’s en filmpjes te maken en daarvan na terugkeer een compilatie van enkele minuten te fabriceren. 

Sjors Ruijter, die Wilco leerde kennen tijdens een testexpeditie op IJsland, is cameraman, regisseur en documentairemaker. Sjors zag zijn kans schoon de twee klimvrienden in een documentaire vast te leggen en klom met ze mee tot het op 5500 meter hoogte gelegen basiskamp. Door een nog altijd onopgehelderd fysiek ongemak tijdens de toppoging bij Cas moesten hij en Wilco de expeditie voortijdig afbreken. 

Wilco: "Hoe leuk is het, dat we kort na de vertoning in de bioscoop weer naar de Kanchenjunga gaan en ook dan staat onze unieke vriendschap centraal, de tocht is een soort middel om deze te bekrachtigen. We hebben samen de meeste lol onder de meest bizarre omstandigheden. De top halen is mooi, maar niet het hoofddoel. Het gaat ons om de weg ernaartoe.”

België
De documentaire 49Summits ging vorig jaar november in première op het Dutch Mountain Film Festival. Wilco vindt het superleuk dat hij op 27 maart in servicebioscoop Cinemajestic te zien is. “Dit is bijna in mijn achtertuin.” Onlangs is de documentaire vertoond in een grote bioscoop in het Belgische Diest. Dat was volgens de Voorstenaar een groot succes. Hij weet op basis van ontvangen berichten dat op de voorstelling in Zutphen mensen ‘van heinde en verre’ zullen afkomen.

Siamese tweeling
Op vrijdag 1 april stappen Wilco, Cas van de Gevel en Sjors Ruijter in het vliegtuig voor hun tweede expeditie naar de Kanchenjunga. Bedoeling is dat Sjors meeklimt naar de top van de Mera Peak op 6461 meter. De als Siamese tweeling van de klimsport bekendstaande vrienden Cas en Wilco hopen op 6 juni terug te vliegen naar Nederland.

“Voor echte vriendschap moet je in het leven samen risico’s durven nemen. Zonder risico’s geen vriendschap. Ik word hier ook blij van. Als je samen in dezelfde droom gelooft en daarvoor gaat, krijg je daarvoor gepassioneerdheid, blijheid en dankbaarheid terug. Dat gevoel van onderlinge verbondenheid, dat gun ik echt iedereen”, zegt Wilco van Rooijen.

Tickets reserveren voor 49Summits in servicebioscoop Cinemajestic op zondag 27 maart in Zutphen kan via: https://www.cinemajestic.nl/movies/2937/17/49_summits_incl_1_drankje.

Poster van de documentaire '49Summits' die op zondag 27 maart te zien is bij Cinemajestic in Zutphen. Foto: Team Wilco