Reactie op opiniestuk Jelis van Leeuwen (GL)

In het Contact van vorige week reageert GroenLinkser Jelis van Leeuwen op ons voornemen de grijze container te behouden. GroenLinks wil die container afschaffen omdat zij gelooft dat dat beter voor het milieu en een vooruitgang is. De SP denkt daar anders over.

Iedereen kent wel iemand voor wie het afschaffen van de grijze container een achteruitgang van een ruime eeuw betekent. Ik denk bijvoorbeeld aan Monique. Zij heeft onlangs een zware rugoperatie gehad. Met elke volle vuilniszak 250 meter moeten lopen naar de dichtstbijzijnde container is voor haar niet te doen. Joyce is moeder van een gezin van vier jongere kinderen, die met hun volle luiers nogal wat volle vuilniszakken produceren. René woont op een flatje en kan zijn groenafval niet scheiden. Wij vinden het waardevol dat inwoners van Zutphen gewoon hun afval aan de weg kunnen zetten en dat het dan wordt opgehaald. Dat houdt onze straten schoon, is goed voor het milieu en een stuk goedkoper dan elke keer met je pasje zo’n bak moeten openen. Dáárom hebben we van het behoud van de grijze container onze belangrijkste verkiezingsbelofte gemaakt. De SP gaat alleen regeren in Zutphen als de grijze container behouden blijft.

Mensen zijn het links-liberale, elitaire gedachtegoed spuugzat. Het GroenLinks-standpunt om de grijze container af te schaffen, is daar een typisch voorbeeld van. Zij maken individuen verantwoordelijk voor collectieve problemen, zodat ze zelfgenoegzaam naar anderen kunnen wijzen.

Heeft u een slecht geïsoleerd huis? Steekt u zich niet in de schulden voor zonnepanelen of een warmtepomp? Scheidt u uw afval niet goed? Bent u tegen windmolens en zonnevelden? Dan bent u volgens hen schuldig aan de grote problemen van onze tijd. Dat veel mensen hun huis wel zouden wíllen isoleren en wel zonnepanelen of een warmtepomp zouden willen, maar dat niet kunnen betalen (waardoor ze ook nog eens een torenhoge energierekening krijgen), dat sommigen nauwelijks ruimte hebben om afval te scheiden en dat dat sowieso zinloos is zolang de verpakkingsindustrie in nieuw plastic blijft verpakken, of dat veel mensen alleen maar last hebben van windmolens of zonnevelden en de lusten voor de aandeelhouders zijn, daar heeft zelfgenoegzaam-links geen boodschap aan.

Volgens de heer Van Leeuwen zou de SP niet tegen de afschaffing van de grijze container mogen zijn, omdat de SP zelf in het gemeentebestuur zit. Voor de SP betekent het leveren van een wethouder en deelname aan het gemeentebestuur niét dat we inleveren op onze idealen. Dat schijnt voor veel politici wel de normale gang van zaken te zijn; voor ons niet.

De afgelopen maanden gingen vrijwilligers van binnen en buiten de SP de deuren langs om handtekeningen op te halen voor een referendum over de grijze container. In zijn opiniestuk noemt de heer Van Leeuwen dat ‘onzin en een fopspeen’, omdat een besluit over het afvalsysteem nog niet genomen is en een referendum daardoor onmogelijk is. Dat is een beetje flauw, omdat het dankzij GroenLinks is dat het besluit is uitgesteld van december tot april, waardoor een referendum in maart onmogelijk wordt.

Gelukkig kunnen de gemeenteraadsverkiezingen zelf ook als een referendum worden gebruikt. Stemt u vóór het behoud van de grijze container? Dan kunt u bij de SP terecht. Vindt u het prima om voortaan 250 meter te lopen met uw afvalzak? Dan kunt u beter op de GroenLinks stemmen.

Mart de Ridder, SP Zutphen