Herma uit Zutphen ruimt zwerfafval op. Foto: PR

Herma uit Zutphen ruimt zwerfafval op. Foto: PR

'Zwerfvuil maken is geen kunst, het opruimen is dat wel'

Herma en Helemaal- Groen

ZUTPHEN - Herma Loman (65) woont al jaren met Martin en poes Teun in de binnenstad van Zutphen. Vanaf het begin raapt ze al zwerfvuil. Soms loopt ze alleen, maar meestal samen met haar man. Via de gemeente kregen ze vlot twee grijpers, ringen en zakken. Na een telefoontje worden de volle zakken adequaat opgehaald. Hiervoor geeft ze de gemeente een pluim. Ze concentreren zich op hun naaste omgeving Rozengracht -Molengracht-Broederenkerkplein-Gideonmonument en gebruiken daarbij de app HelemaalGroen.

Na hun min of meer vaste route geeft de app aan dat ze dan circa 2 kilometer hebben gelopen. Dat lijkt niet zoveel, maar de route bestaat vooral uit zigzaggend de straten aan twee kanten afstruinen. Ze rapen vooral blikjes, flessen, mondkapjes en parkeerbonnen. Soms zijn er bijzondere vondsten als volle luiers, kledingstukken, een tandenborstel of een verpakking ongebruikte scheermesjes. De meest verrassende was het zilveren bestek, dat lag her en der verspreid in de struiken. Achtergelaten buit na een mislukte inbraak? Overal heb je zo je gedachten bij. 

Een speciale aandacht van Herma gaat uit naar de peuken, vooral sinds ze weet hoe vervuilend en giftig die zijn. In filters zit niet alleen plastic maar ook een cocktail van giftige stoffen: arseen, lood, nicotine en pesticiden. Een groot deel van de peuken komt gewoon terecht in de IJssel met de afvoer van het regenwater. Daar lossen al die schadelijke stoffen op en verontreinigen per peuk maar liefst acht liter water. De laatste keer dat ze -met werkhandschoenen aan- peuken raapten hadden ze in korte tijd zeker 500 stuks te pakken.
Het stemt Herma vrolijk en stimuleert haar enorm als ze ziet dat dagelijks zoveel geregistreerd opgeschoonde kilometers zichtbaar worden op de kaart van Nederland (app.helemaalgroen.nl). Dat geeft een gevoel van solidariteit; we doen het samen.

HelemaalGroen
HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en maakt hun inzet zichtbaar op een kaart. "Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand, indien niet ververst, verkleurt het lijntje oranje, en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige -8600- vrijwilligers begint de kaart van Nederland steeds groener te kleuren. Het is stimulerend om je eigen route te kunnen zien, maar ook die van deelnemers uit de eigen omgeving en de rest van het land."

In 2021 zijn ruim 220.000 geregistreerde kilometers ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim twee jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend of in een scootmobiel. 

Zutphen telt nu 92 vrijwilligers bij HelemaalGroen. Dat HelemaalGroen veel potentie heeft laat de gemeente Berkelland wel zien met inmiddels 453 deelnemers (meer dan 1% van alle inwoners) en 23.000 opgeschoonde kilometers in 2021. 

Doe jij ook mee? Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen! 


www.helemaalgroen.nl