Thema-avond in De Wijngaard over omgaan met dementie

ZUTPHEN - Op donderdag 31 maart wordt in De Wijngaard aan de Wilhelminalaan 3 in Zutphen een bijeenkomst gehouden over het onderwerp: ‘Omgaan met dementie’. Dementie komt steeds meer voor. Wie kent niet iemand uit zijn eigen omgeving of heeft er bijvoorbeeld in bezoekwerk mee te maken en wordt overvallen door gevoelens van onzekerheid, verwarring of vragen? Met deze avond wordt een klein stukje inzicht en toerusting gegeven dat behulpzaam kan zijn in de omgang met mensen met dementie. De bijeenkomst begint om 19.45 uur, vanaf 19.30 uur is er koffie.

Voor deze avond zijn twee inleiders bereid gevonden om vanuit hun specifieke deskundigheid het thema te belichten. 

De eerste spreekster is mevrouw Alice Hilbers. Zij houdt zich bezig met de vraag: ‘Hoe kun je zo goed mogelijk communiceren bij (beginnende) dementie?’ Vaak zie je dat er in gesprekken met mensen met dementie (onbedoeld) overhoor-vragen worden gesteld. Dat zijn vragen die het contact juist moeilijker maken en die afschrikken. Het contact of nog beter de verbinding is juist zo belangrijk. Maar hoe doe je dat? En hoe blijf je praktisch? Daar gaat Alice op in. Daarbij komen vele vragen langs zoals: Ik heb zelf dementie. Nog in een beginstadium en kan vaak niet op woorden komen. Toch geniet ik van contact. Wat kan mij helpen? Of: Mijn partner of naaste met dementie ‘fantaseert’ soms. Wat hij zegt, klopt niet. Wat moet ik dan doen?; Ik hoor veel dezelfde dingen. Ook denkt mijn man dat zijn vader nog leeft. ‘Maar die is al jaren dood!...’; Wat kan ik doen om mijn partner niet steeds te corrigeren? Wat kan mij helpen om me dan in te houden en het anders aan te pakken?; Veel mensen bieden hulp aan en zeggen dan: ‘Je moet het zeggen als ik wat kan doen…’ Ik zou dat wel willen maar hoe pak ik dat aan?; We krijgen heel makkelijk ruzie als ik ergens op tijd wil zijn. Het is alsof mijn partner dan opzettelijk ‘dwars’ is. Dat geeft een nare sfeer. Hoe pak ik dat aan? De manier waarop je dingen met iemand met dementie bespreekt, de woorden en vooral de toon maken veel uit.
Alice Hilbers studeerde Nederlandse taalkunde met als bijvak onder andere de taal/spraakproblemen bij afasie. Sinds 2012 is zij voorzitter van de landelijke stichting OnbegrepenGedrag.nl (bekend van de ABC-methode bij dementie). Zij heeft zich bekwaamd in ‘taal en spraak’ (en de problemen daarin) bij hersenbeschadigingen. Daarnaast zal zij ingaan op de verschillende vormen en ziektebeelden van dementie.

De tweede inleider is Henri Knol. Als geestelijk verzorger begeleidt hij in het Odensehuis een kring van mensen met beginnende dementie. Ook verzorgt hij daar een cursus voor mantelzorgers hoe om te gaan met dementie. Centraal in zijn bijdrage staat de omgang met verlies als gevolg van dementie. Niet alleen de mens met dementie wordt geconfronteerd met verlieservaringen; dit geldt natuurlijk ook voor zijn/haar naasten. Volgens Henri veroorzaakt dementie een soort van wond in ons bestaan. Hoe hier zo goed mogelijk voor te zorgen?
Als theoloog laat hij zich leiden door de vraag naar wat mensen ten diepste beweegt. Samen wordt deze avond gezocht naar wat ons beweegt zo goed mogelijk te zorgen voor de pijn als gevolg van dementie. Hopelijk brengt het ons ontdekkingen die echt de moeite waard zijn.
Henri Knol studeerde theologie en werkt vanaf 2002 als geestelijk verzorger met mensen met dementie.

Na de inleidingen is er gelegenheid om vragen te stellen en met de inleiders in gesprek te gaan. Ieder is welkom!