Wethouder Eva Boswinkel wil de Russische oorlogskas niet meer spekken. Foto: Nike Martens

Wethouder Eva Boswinkel wil de Russische oorlogskas niet meer spekken. Foto: Nike Martens

Zutphen wil van Russisch gas af

Economie

ZUTPHEN - Het meeste gas dat door Nederland stroomt is Russisch. Zo ook in Zutphen. Na de inval van Rusland in Oekraïne wil de gemeente Zutphen haar contract met het Russische aardgasbedrijf Gazprom ontbinden. Wethouder Eva Boswinkel: “We spekken hiermee de Russische oorlogskas.”

Door Alize Hillebrink

Samen met zestien andere gemeenten en organisaties heeft de gemeente Zutphen in 2018 een contract bij het Russische aardgasbedrijf Gazprom afgesloten. Dit contract loopt tot het einde van dit jaar. Wethouder Eva Boswinkel: “De urgentie is groter dan ooit. We zitten in een klimaatcatastrofe en nu komt de oorlog in Oekraïne daar nog bij. Daarom willen we nog sneller overstappen op andere energiebronnen.” De oorlog is ‘absoluut reden’ om te onderzoeken hoe dit contract kan ontbinden, aldus de gemeente. De aanbesteding loopt dit jaar af waardoor er al onderzocht werd naar de mogelijkheid over te stappen op lokale, groene, maatschappelijk verantwoorde stroom. “Dat past beter bij onze ambities,” aldus Boswinkel.

Ontbinding van het contract gaat in overeenstemming met de andere contractanten en daarvoor worden momenteel gesprekken gevoerd. De vragen die onder andere beantwoord moeten worden zijn: Wat zijn de consequenties als je er eerder mee stopt, wat willen de andere gemeenten, wat krijg je ervoor terug en kan de gemeente dat betalen? En, voegt Boswinkel toe, “gaat dat dan moreel voor, omdat je anders een oorlogskas spekt?”