Lezing over voedselbossen door Gert Jan Jansen

GORSSEL - Op 24 februari van 19.45 tot 21.45 uur (inloop 19.15 uur) geeft Gert Jan Jansen in 't Trefpunt een lezing over voedselbossen. Tussendoor is er een korte pauze.

Een voedselbos staat voor een aanplant van eetbare en gebruiksgewassen in een gezond landschap. Het enige wat je dan uiteindelijk hoeft te doen is oogsten, zoals de bosbessen op de Veluwe en de tamme kastanjes in een verwilderd park. Inmiddels zijn er heel veel voedselbossen in Nederland, in diverse stadia van ontwikkeling, niet zelden gesteund door lokale overheden, scholen en zelfs universiteiten. Gert Jan Jansen probeerde al in 1995 zijn eigen bos om te vormen tot een voedselbos daarin gestimuleerd door ervaringen in Engeland met zgn. Forest Gardens. Ook op Hof van Twello, het bedrijf dat hij in 2003 oprichtte en leiding aan gaf tot eind 2020, plantte hij tal van oogstbare landschapselementen aan. In zijn lezing gaat hij dieper in op de achtergrond, definitie en mogelijkheden van voedselbossen en de theorieën van de permacultuur die daar aan ten grondslag liggen. Na de pauze behandelt hij vanuit zijn nieuwe bedrijf Florae Renderend Landschap de mogelijkheden om een landschap in te richten met gebruiksgewassen zodanig dat dat landschap renderend wordt en additioneel inkomen oplevert voor de grondeigenaar. 

Aanmelden via tuinclubgorssel@gmail.com met vermelding van naam, telefoonnummer en wel/geen lid van de Tuinclub Gorssel. Entreekosten voor niet-leden: 5 euro per persoon (contant te betalen).