Directeur Erik Hofmans en wethouder Laura Werger ondertekenen de huurovereenkomst voor de nieuwe trainingslocatie van Battle4Kids. Marc Hoffman (links) en Rob Voskamp kijken toe. Foto: Eric Klop
Directeur Erik Hofmans en wethouder Laura Werger ondertekenen de huurovereenkomst voor de nieuwe trainingslocatie van Battle4Kids. Marc Hoffman (links) en Rob Voskamp kijken toe. Foto: Eric Klop

Battle4Kids krijgt eigen trainingslocatie

'Dit is zó essentieel in het streven naar inclusie'

Door Eric Klop

ZUTPHEN/WARNSVELD – De Zutphense stichting Battle4Kids opent in april een nieuwe trainingslocatie. Voor eigen gebruik van een voormalige oefenhoek op het voetbalcomplex van Be Quick werd vorige week met de gemeente de huurovereenkomst getekend.

Volgens directeur en bestuurslid Erik Hofmans van Battle4Kids gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Een keur aan hindernissen biedt jeugd en jongeren met een beperking of specifieke bewegingsbehoefte op een vaste locatie de gelegenheid om samen met niet gehandicapte familieleden, vrienden en kennissen te sporten. “En zich voor te bereiden op de Buddy Obstacle Run, die op 25 juni voor de vierde keer plaatsvindt op een bosrijk parcours in Warnsveld”, aldus Hofmans.

Tot dusver werd gebruik gemaakt van een terrein nabij Halle. “Niet handig”, zegt de directeur van de stichting die aan de hand van meerdere evenementen bekendheid genereert en geld binnenhaalt voor wetenschappelijk onderzoek naar ziekten die bij kinderen voorkomen. “Het ligt daar nogal in de ‘middle of nowhere’. Bovendien is onze doelgroep Zutphens. Daarom gingen we op zoek naar een trainingslocatie dichter bij huis. Zo kwamen we uit bij de gemeente Zutphen die inclusie hoog op de agenda heeft staan. Toen ook plaatselijke scholen voor speciaal onderwijs hun belangstelling lieten blijken kwam er in no-time een plek beschikbaar, waar jeugd en jongeren met een handicap vrijuit kunnen bewegen.”
Laura Werger maakte zich er als verantwoordelijk wethouder mede hard voor. “Met dat stukje grond achter de velden van Be Quick gebeurde de laatste jaren eigenlijk niets”, zegt ze. “Waarom dit dan niet beschikbaar stellen aan dit geweldige Zutphense initiatief waarin iedereen telt? Prettige bijkomstigheden zijn het zwembad vlakbij, voldoende parkeergelegenheid en gebruik van de kleedruimten bij Be Quick. De club heeft daartoe alle medewerking toegezegd.”

Vaste plek
Gesleep met obstakels, zoals in Halle het geval was, is er op de nieuwe trainingsbaan niet meer bij. “Alle hindernissen krijgen een vaste plek”, weet projectleider Rob Voskamp die daarnaast deel uitmaakt van het bouwteam voor de Buddyrun. “We zitten nu nog in de implementatiefase. Maar in april is het zover. Dan kan de doelgroep met begeleiding op een eigen accommodatie in beweging komen. Ook via nieuwe hindernissen. Die zijn deels ontworpen door leerlingen van het uit een fusie van het Isendoorn en Stedelijk voortgekomen Eligant Lyceum. Voor de bouw zoeken we trouwens nog sponsoren”, roept Voskamp op. “Een aantal hindernissen, die stuk voor stuk heel handig in elkaar steken, is zelfs toegankelijk voor rolstoelers”, geeft Marc Hoffman aan. Als trainer en parcoursmanager tijdens de Buddyrun houdt hij een oogje in het zeil, zodat de veiligheid voorop staat en ongelukken achterwege blijven. Hij voegt toe dat de trainingslocatie ook gebruikt gaat of kan worden door sportscholen of voor bijvoorbeeld bootcamp-oefeningen. “Daarmee benadrukken we inclusiviteit. Iedereen is welkom, iedereen kan meedoen! Als stichting faciliteren wij het een en ander. Door vrijwilligers, op dit moment 52 in getal. Nieuwe aanwas is altijd welkom, met name ook voor de Buddy Obstacle Run op zaterdag 25 juni.”

Als gezin samen in touw, soms ook letterlijk. Uit heel Nederland weet men inmiddels de weg naar de Buddyrun in Warnsveld te vinden. “Deelnemers hebben de dag van hun leven”, kijkt Erik Hofmans terug op de eerdere edities. Onze nieuwe trainingslocatie, met obstakels die ook tijdens de Run moeten worden bedwongen, biedt daarop prima voorproefjes.” Wethouder Laura Werger vult enthousiast aan: “Dit is zó essentieel om mensen met én zonder beperking samen op te laten trekken. Daar moet je als gemeente op inspelen. Nu deze kans qua locatie zich voordeed hebben wij dit heel graag opgepakt.”


www.battle4kids.nl