Bij Eligant Extra kunnen de kinderen nog een jaartje creatief 'rijpen' voor ze naar de brugklas gaan. Foto: Daan Noordhuizen Fotografie

Bij Eligant Extra kunnen de kinderen nog een jaartje creatief 'rijpen' voor ze naar de brugklas gaan. Foto: Daan Noordhuizen Fotografie

Daan Noordhuizen Fotografie

Eligant Lyceum komt in Vorden met extra jaar vóór de brugklas

Speciaal voor kinderen die eigenlijk nog te jong zijn voor voortgezet onderwijs

ZUTPHEN/VORDEN - Het Eligant Lyceum in Zutphen start bij voldoende belangstelling komend schooljaar met een speciaal extra tussenjaar tussen basisschool en middelbaar onderwijs: Eligant Extra. Het is een jaar voor kinderen die de basisschool versneld doorlopen en/of klaar zijn met het programma, maar die eigenlijk nog niet toe zijn aan de middelbare school. Dit speciale pakket waarin creativiteit en leren in en over de natuur belangrijke onderdelen zijn wordt aangeboden in Vorden, aan de Nieuwstad 49, in een schoolgebouw van het Kompaan College, waar het Eligant mee samenwerkt.

Het idee voor Eligant Extra is ontstaan vanuit de vraag van ouders en leerkrachten van basisscholen. Er zijn best veel leerlingen die wel beschikken over de benodigde kennis maar vaak nog te jong zijn voor het voortgezet onderwijs. Voor hen ontstond het idee om zo'n tussenjaar te organiseren.
Het programma is niet bedoeld voor kinderen die het nodig hebben om een jaar over te doen, maar juist voor kinderen die extra uitgedaagd willen worden en die het leuk vinden om een jaar creatief bezig te zijn met stimulerende opdrachten en met toneel, zang en beeldende vakken. Het is tegenwoordig heel gewoon om na de middelbare school een tussenjaar te 'nemen'. Iedereen weet hoeveel je daarvan leert. Dus waarom niet ook een tussenjaar na de basisschool? In dit jaar leren de kinderen heel veel extra, over de wereld om hen heen, over zichzelf en over hun vrienden. En daarna stromen zij een stuk steviger, beter voorbereid, vol leuke ervaringen én een jaartje ouder door naar de middelbare school.

Natuurwetten
Het Eligant ontwikkelt een programma dat aanvullend is op wat kinderen leren op de basisschool en in de brugklas. Kernwoorden zijn: leren mét plezier, uitdagend, natuur(lijk) en creatief. "We kijken samen met jou hoe je het beste kunt leren, je leert waar de verschillende vakken over gaan én we oefenen met sociale vaardigheden zoals bijvoorbeeld samenwerken en grenzen stellen”, aldus de school.

Heel bewust is gekozen voor een raamwerk van universele natuurwetten in plaats van een raamwerk van 'vakken'. Universele natuurwetten zijn wetten die overal gelden en veelal terug te vinden zijn in eeuwenoude wijsheden/tradities én ondersteund worden door (nieuwe) inzichten in de wetenschap. Deze natuurwetten zorgen voor een mooie kapstok van vijf thema’s waarbinnen het Eligant het onderwijs vormgeeft. Kinderen krijgen workshops, gaan zelf op onderzoek uit en ontwerpen mooie projecten. Omdat Eligant Extra op een prachtige plek in Vorden zit, leren de kinderen niet alleen over de natuurwetten maar ook midden in de natuur, ze trekken er regelmatig op uit.

Docenten
Vanuit het Eligant-team staat een aantal collega’s in de startblokken om het programma (het liefst samen met de leerlingen) vorm te geven. Daarnaast wordt ook een beroep gedaan op expertise vanuit het basisonderwijs en denken experts op het gebied van leerplanontwikkeling en begaafdheid mee. Er zijn voor leerlingen en ouders (naast de vrijwillige ouderbijdrage) geen kosten aan dit programma verbonden.

Eligant Extra is bedoeld voor leerlingen met een (voorlopig) havo- of vwo-advies die vanuit alle basisscholen kunnjen instromen. Omdat de leerlingen zich aanmelden bij het Eligant Lyceum, vallen ze ‘gewoon’ onder de leerplicht. In principe stromen ze na het jaar Eligant Extra door naar de brugklas op het Eligant maar ze kunnen ook naar de brugklas van een andere school.

Het komend schooljaar 2022-2023 is er plek voor maximaal 22 leerlingen en het project gaat van start als er minimaal vijftien aanmeldingen zijn. Op zaterdag 19 februari van 10.00 uur tot 11.00 uur  is er een informatiebijeenkomst voor belangstellenden (leerlingen én ouders). Aanmelden voor deze bijeenkomst kan door een e-mail te sturen naar marieke.vanloo@eligant.nl of arnold.vangessel@eligant.nl.

 

Afbeelding