Popkoor SwingFun. Foto: Monique Brokken

Popkoor SwingFun. Foto: Monique Brokken

Swing Cooperation + Zutfun = SwingFun

Zangkoren Gorssel en Zutphen samen verder onder nieuwe naam

Door Arjen Dieperink

GORSSEL/ ZUTPHEN - Ze zitten gemoedelijk naast elkaar, Hendrik Mulder en Ingrid Stegink. Hendrik was voor kort voorzitter van Popkoor Zutfun uit Zutphen en Ingrid was de praeses van Swing Cooperation uit Gorssel. Sinds januari zitten ze allebei in het bestuur van het resultaat van de samenvoeging van beide zanggroepen: popkoor SwingFun.

Hendrik Mulder is voorzitter van SwingFun en Ingrid Stegink algemeen bestuurslid. Het was uit nood dat beide verenigingen elkaar vonden. “Het ledenaantal liep door corona terug. Sommigen konden het niet opbrengen zo lang stil te moeten zitten en zochten wat anders. En er waren nog andere redenen om het koor te verlaten“, zegt Ingrid.

Hendrik vervolgt: "Wij waren op zoek naar een nieuwe dirigent en lieten dat op Facebook weten.” Ingrid Stegink knikt bevestigend. “Wij kwamen het bericht van Popkoor Zutfun tegen en zagen een oplossing. Wij hadden een dirigent en weinig leden en in Zutphen zochten ze een dirigent. Wij hebben contact gezocht en uiteindelijk hebben de koren besloten om gezamenlijk verder te gaan”. "Zutfun was in gesprek met twee kandidaten voor het dirigentschap, maar bij Tim van Dorst kregen we er automatisch een popkoor bij", vult Mulder aan. "En dat gaf de doorslag om samen te gaan".

Naam
Om niet het idee te geven dat de ene vereniging de ander heeft ‘opgeslokt’ is het nieuwe bestuur samengesteld uit bestuursleden van beide voormalige zangkoren. Later wordt bekeken hoe het bestuur definitief wordt gevormd. De naam SwingFun is een samenvoeging van de namen Zutfun (Zutphen) en Swing Cooperation (Gorssel). Bewust is gekozen om de S en de F in hoofdletters weer te geven. Hiermee wordt duidelijk verwezen naar de voormalige koren.
“Op dit moment zijn wij elkaars repertoires aan het leren, zodat alle leden alle liedjes van beide voormalige popkoren kennen“, vervolgen Ingrid en Hendrik. Het koor maakt bij het instuderen van de nummers gebruik van bladmuziek, maar tijdens de uitvoeringen en optredens worden alle nummers uit het hoofd gezongen. Allerlei moderne songs, waaronder ballads, passeren de revue, die soms ook a capella ten worden uitgevoerd.

Koorcoaches
Met regelmaat nodigt SwingFun koorcoaches uit die de zangers bijbrengen hoe een bepaald nummer het publiek kan raken. “Dit is mogelijk door het verhaal erachter over te brengen maar het kan ook door een prachtige samenklank zijn. Iedere stem telt bij ons mee“, laten de bestuursleden weten.

Het nieuwe koor bestaat uit vijfenveertig leden van jong tot oud en repeteert iedere donderdagavond in de kantine boven de ingang van de voormalige Detmerskazerne in Eefde. “Daar is ruimte genoeg voor ons. En nieuwe leden zijn van harte welkom, vooral mannen. Neem eerst even contact met ons op“, besluit voorzitter Hendrik Mulder van Popkoor SwingFun.

Meer informatie is te vinden op de website.


popkoor-swingfun.nl