Verkiezingscampagne

Het is weer verkiezingstijd in het Hanzestadje aan de IJssel. Ik zag het in het Contact van vorige week. Op heel veel pagina’s profileren de verschillende partijen zich richting de lezers. Ik zie dat GroenLinks een winkelpandje heeft gehuurd om in verkiezingstijd boven op de kiezers te zitten, Arne Bouma van de PvdA meldt in een advertorial dat hij zich gaat inzetten om het ziekenhuis te behouden en wethouder Eva Boswinkel stuurt een open brief aan mij om te reageren op een column van een week eerder. Nu weet ik niet of het laatste een verkiezingsstuntje is, want Eva heeft mijn rechtstreekse mailadres. We hebben wel eens afgesproken en ik moet zeggen dat ze hartstikke leuk is. Voor de gezelligheid kun je prima bij haar op bezoek. Maar de allerleukste publiciteitsstunt vind ik de Rode Taart van de PvdA. Het kost slechts een taart en je staat iedere keer positief in de krant. Werkelijk geniaal.

Plotseling valt mijn oog op een artikel onderaan pagina 8: ‘StemWijzer Zutphen op 10 februari online’. Kijk dat heb ik nu precies nodig. Ik klik op de link van de stemwijzer via de website van de gemeente Zutphen. Dan moet het toch goed gaan… of niet? In mijn scherm verschijnt dreigend: Je verbinding is niet privé. Cybercriminelen proberen mogelijk je gegevens van www.zutphen.stemwijzer.nl te stelen (bijvoorbeeld wachtwoorden, berichten of creditcardgegevens). Oei… wat nu weer? Snel klik ik weg.

Na een kort denkproces besluit ik het dan maar via de landelijke site van de stemwijzer te proberen. Ik zie het kaartje van Nederland -gelukkig met Zutphen- en dan lukt het wel. Hier mag ik mijn politieke voorkeur testen aan de hand van 30 stellingen. De stemwijzer is all-inclusive, alle 11 partijen in Zutphen doen er aan mee.

Vraag 1: het stadshart van Zutphen moet autovrij worden. Klik op eens of oneens. Oei, dat is een lastige vraag. Wat is het stadshart precies? Dat staat er niet bij. Horen daar ook de Spittaalstraat en de Laarstraat bij? Of gaat het hier om de Waterstraat, Barlheze en Oudewand?

En zo keuvelen de stemwijzer en ik nog even door over goedkope huurwoningen, vuurwerk, gesubsidieerd huiswerk en een gemeente die exploitant dreigt te worden van laadpalen. Dat laatste moeten we niet hebben. Dat lijkt mij geen kerntaak, ze zijn op het gemeentehuis druk genoeg. En dan hebben we nog de vrije markt, laat die het maar regelen.

Aan het einde mag ik dan nog aangeven wat ik extra belangrijk vind en welke partijen ik in de uitslag wil zien. Vreemde vraag, kies maar uit allemaal lijkt me. Waarom zou ik een partij uitsluiten? Gelukkig heb ik dat niet gedaan. De top drie is voor mij overigens een complete verrassing.