Norbert Peters. Foto: Daisy de Pater
Norbert Peters. Foto: Daisy de Pater

Botanische filosofie lezing over de reislustigheid van zaden

ZUTPHEN - Naar aanleiding van de expositie ‘Es schläft ein Lied in Allem' van Luitgard Schultz geeft botanisch filosoof Norbert Peeters een lezing over de reislustigheid van zaden. Dit vindt plaats op 24 februari om 20.00 uur in Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112. Entree 15 euro. 

Het plantenrijk beschikt over een verrassende trukendoos om zijn nakomelingen een rooskleurige toekomst te bieden. Vaak worden zaden voorzien van vleugels, parachutes of donsharen, zodat ze het ouderlijk nest verlaten door mee te liften op de wind. 

Andere planten verspreiden hun zaden via exploderende capsules of voorzien ze van weerhaken en grijpers met gekartelde tanden, zodat zij gemakkelijk vast komen te zitten in de vacht van passerende viervoeters. Weer andere planten verpakken hun nakomelingen in felgekleurd, overheerlijk vruchtvlees, zoals de braam. 

Norbert vertelt hoe we dankzij het werk van onder meer Linnaeus, Humboldt en Darwin anders zijn gaan kijken naar zaden, over de bijzondere reizen die vruchten en zaden afleggen. Over hoe de vorm van een vrucht de tactiek verraadt waarmee de ouderlijke plant nakomelingen verspreidt. 

Botanische filosofie leert je dat de plantenwereld totaal anders in elkaar zit dan we meestal denken.