Gert Meijboom. Foto: PR
Gert Meijboom. Foto: PR

Meldpunt Zutphen: onafhankelijke ombudsman voor de gemeente

Maatschappij

ZUTPHEN - Meldpunt Kerkpad verandert zijn naam in Meldpunt Zutphen. Het meldpunt is een paar jaar geleden opgericht om de bedreigingen, intimidaties en mishandelingen op het Kerkpad onder de aandacht van de gemeente te brengen. Maar er zijn nogal wat meldingen en klachten ontvangen over andere kwesties. Meldpunt Zutphen gaat zich onder andere inzetten voor een onafhankelijke ombudsman. 

De manier waarop de gemeente omgaat met de meldingen van bedreigingen en intimidaties op het Kerkpad riep bij verschillende bewoners een gevoel van herkenning op. Ze hebben identieke ervaringen met de gemeente Zutphen bij andere kwesties waarbij ze een beroep deden op de gemeente. Zo voelden ze zich niet serieus genomen, weten ze niet waar ze terecht kunnen of was een gesprek niet mogelijk.

Houding bestuurders
Gert Meijboom, een van de initiatiefnemers: “We zijn nogal geschrokken van die meldingen. Wat mij vooral verontrust is de houding van bestuurders. Van ambtenaren kun je de houding soms nog wel verklaren vanuit hun achtergrond, hoewel ook dat niet goed te praten is. Maar dat bestuurders zich ronduit onbeschoft en afwijzend gedragen naar bewoners, dat kan gewoon niet. En het erge is, ze komen er ook mee weg. Want bewoners kunnen nergens terecht met hun klachten. De bestaande klachtenprocedure is een interne aangelegenheid. Daar verlies je het als burger altijd. Daarom willen we ook een onafhankelijke ombudsman, geen slager die zijn eigen vlees keurt.”

Het Meldpunt Zutphen inventariseert de klachten van bewoners, probeert bewoners te helpen en wil de dienstverlening en toegankelijkheid van de gemeente verbeteren. Ook digitaal. Gert Meijboom: “Het lijkt alsof de gemeente er alles aan doet informatie onvindbaar te maken en communicatie met bewoners te voorkomen. Zutphense gedupeerden van de toeslagenaffaire moeten goed zoeken om op de website van de gemeente hierover informatie te vinden. En als je die dan uiteindelijk heb gevonden, dan wordt je doorverwezen naar een anoniem e-mailadres. Slachtoffers van de toeslagenaffaire zijn jarenlang platgewalsd door de landelijke politiek, dat hoeft Zutphen niet nog eens over te doen. Enig mededogen is hier wel op zijn plaats.’ 

Meldpunt Zutphen is bereikbaar via info@meldpuntzutphen.nl en www.meldpuntzutphen.nl.