Ans Hoekerswever weet dat met David Buist en Nica van der Mijden achter zich de voortgang van BB Optiek in goede handen is. Foto: Eric Klop
Ans Hoekerswever weet dat met David Buist en Nica van der Mijden achter zich de voortgang van BB Optiek in goede handen is. Foto: Eric Klop

Ans neemt noodgedwongen afscheid van ‘haar’ BB Optiek

Algemeen

‘De zaak gaat op dezelfde voet verder’

Door Eric Klop

WARNSVELD – Officieel vond de overname afgelopen vrijdag, 14 januari plaats. Oprichter Ans Hoekerswever is niet langer mede-eigenaar van BB Optiek in Warnsveld. Ze laat de zaak over aan compagnon David Buist. De reden van haar afscheid is ziekte. Longkanker. Palliatief. 

Ondanks de trieste reden had Ans, zoals de klanten haar kennen, samen met David graag meer aandacht aan haar vertrek willen schenken. “Maar ja, corona…”, verzucht ze. 

‘Misschien
neem ik in
maart met wat
meer vertoon
afscheid van
de klanten’

“Misschien neem ik in maart met wat meer vertoon afscheid van de klanten. Zodat bovendien de overname door David extra aandacht krijgt. Het publiek is van ons gewend dat er met toeters en bellen bij mijlpalen wordt stilgestaan. In 2008 bijvoorbeeld, toen na een ingrijpende verbouwing van BB Optiek, die destijds nog op het plein van de Dreiumme was gevestigd, de heropening plaatsvond. En tien jaar later, na de verhuizing naar ons huidige pand aan de Runneboom 10. Als er iets te vieren was, lieten we dat niet na.“

Na tien jaar werkzaam te zijn geweest voor een opticien in de binnenstad van Zutphen begon Ans Hoekerswever begin deze eeuw voor zichzelf. “Op 1 april 2002 en dat was geen grap”, lacht ze. “Ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Samen met een compagnon. Onze wegen gingen na ruim twee jaar echter uiteen. Vanaf november 2004 stond ik er als eigenaar alleen voor. Het bedje bleek niet gespreid. Ik moest in mijn eentje flink aan de kar trekken. Dat was andere koek dan zoals de zaken er nu voorstaan. Het ging met allerlei kleine vernieuwingen en aanpassingen, zowel qua uitstraling als in het assortiment, steeds beter. Daarnaast trad ik toe tot de ondernemersvereniging van de Dreiumme. Droeg bij aan de organisatie van activiteiten die de klant moesten triggeren. Ontzettend leuk en ze legden ook ons geen windeieren.”

Verhuizing
Ans zat nooit stil. Toen in 2008 de Dreiumme op de schop ging, - de pui van de winkelpanden werd naar voren verplaatst -, besloot ze haar optiek compleet te strippen en opnieuw in te richten. “Als we écht wat gaan doen, dan is dat nú, vond ik destijds. De feestelijke heropening zal ik nooit vergeten”, kijkt de 58-jarige Warnsveldse terug. Maar nóg was ze niet helemaal tevreden. “De optiek viel te midden van de andere winkels een beetje weg. Vier jaar geleden stond het pand Runneboom 10 te koop. Een betere locatie en een bredere pui, waar echter wel de nodige aanpassingen aan moesten worden verricht. Het aanzicht had nog niet de uitstraling zoals nu het geval is. Een nauwe ingang, kleine raampjes. Dat hebben we allemaal fris en transparant aangepast.”

Ze zegt ‘we’. Want Ans kon rekenen op de hulp van haar man, die zich niet alleen achter de schermen nimmer onbetuigd liet maar ook tijdens de verbouwingen en verhuizing de handen uit de mouwen stak. Evenals David Buist, die zich kort na de start van BB Optiek in 2002 als zaterdaghulp meldde. Hij was 15, is nooit meer weggegaan en behaalde gaandeweg alle relevante opticiendiploma’s. “Ik zag in David meteen al een rasechte opticien”, zegt Ans. “Hij heeft het in zich. Gaf hem steeds voldoende vrijheid, keek hem nooit op de vingers. Dat hoefde ook niet. Tijdens vakanties nam hij de zaken moeiteloos over. Kon altijd op hem rekenen. Hij hoorde helemaal bij de zaak. Klanten dachten zelfs dat we familie waren. Toen David aangaf graag in de zaak te willen zijn we per 1 januari 2019 als compagnons verdergegaan. En wat waren we later dat jaar trots op onze nieuwe vestiging. Een feestje bleef opnieuw niet achterwege.”

Noodlot
Toen sloeg het noodlot toe. “Het gebeurde tijdens mijn vakantie. Ik was nooit ziek, maar nu voelde ik mij opeens hondsberoerd. Weer thuis ging ik naar de huisarts. Die verwees mij door naar het ziekenhuis. Onderzoek door de longarts. Foute boel. Ik was totaal verrast. Fietste dagelijks moeiteloos twintig kilometer. Dit ben ik niet, ging het door mij heen. Maar ik was het wel. Totaal overstuur, maar snel daarna besloot ik dat men nog niet van mij af zou zijn. Sinds enige tijd krijg ik doelgerichte therapie in het Amsterdamse Anthonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis, waarmee ik zo comfortabel mogelijk mijn leven kan leiden. Mijn haar begon te krullen. Verder is mijn toestand nu stabiel. Maar de prognose is slecht…”

‘Met David
aan het roer
is de
voortgang
van het bedrijf
gewaarborgd’

Ans Hoekerswever nam onlangs het besluit om uit BB Optiek te stappen. “Ik ben nog goed van geest en wilde de beslissing niet uitstellen totdat ik gedwongen zou worden. Ik zal zeker geregeld aanwippen voor een praatje en een kopje koffie. Of de lunch. Met David aan het roer is de voortgang van het bedrijf gewaarborgd. Samen met medewerker Nica van der Mijden, eveneens gediplomeerd opticien en bovendien optometrist, gaat de zaak op dezelfde voet verder. Als een hecht team, een soort ‘familie’. Met alle kwaliteit en service die de klanten al twintig jaar van ons gewend zijn. Dat heb ik toch maar mooi voor elkaar gekregen!”