Wethouder Ten Broeke neemt het eerste verhaal uit de verhalenautomaat in ontvangst in de Zutphense bibliotheek. Foto: Henk Derksen
Wethouder Ten Broeke neemt het eerste verhaal uit de verhalenautomaat in ontvangst in de Zutphense bibliotheek. Foto: Henk Derksen

Altijd prijs met Zutphense verhalenautomaat

Algemeen

ZUTPHEN - Selecteer, lees en geniet staat er op de gloednieuwe verhalenmachine in de Zutphense bibliotheek. Aan wethouder Mathijs ten Broeke van cultuur afgelopen vrijdag de eer om de machine in werking te stellen en het eerste verhaal in ontvangst te nemen. “Ik ken alleen automaten waar iets ongezonds uit komt.”

Door Alize Hillebrink

Niks geen ouderwetse drukknopautomaat; tussen de kasten met romans staat een high-tech fonkelende zuil. Touch-free staat er bij de drie knoppen waar liefhebbers volledig Covidproof hun handen over kunnen bewegen waarna een luide piep het verhaal aankondigt. Aan de lezer de keus voor een verhaal met een leestijd van één minuut, drie minuten of vijf minuten. De korte literatuur moet in één klap te lezen zijn. Al is een vijfminutenverhaal algauw een ‘kassabon’ van zeker een meter lang.

“Ik ken alleen automaten waar iets ongezonds uit komt, maar dit is voedsel voor de geest,” lacht wethouder Mathijs ten Broeke terwijl hij enthousiast met zijn hand over de knop swipet. Er klinkt een vrolijke piep waarna het gedicht ‘Butterflies’ van J.T. Hamilton uit de gleuf rolt. ‘Genre noir’ staat erboven. “Er zitten verschillende genres in de verhalenautomaat,” vertelt August Hans den Boef, voorzitter van Stichting Zutphen Literair. “Klassieke literatuur, spannende verhalen, poëzie, anekdotes, reisverhalen in het Nederlands en in het Engels en zelfs Zutphense stadsgedichten. Wel honderden verschillende Nederlandse en Engelse verhalen telt de verhalenmaker.

Fabrikant Short Édition, producent van de korte verhalenstations, heeft teksten in de Nederlandse taal aangeleverd, daarnaast zijn er ook Engelse verhalen. Zutphen Literair heeft dit aangevuld met klassieke gedichten, waaronder Slauterhoff en korte verhalen van onder andere C.C.S. Crone. Ook zitten er korte verhalen in die speciaal voor de verhalenmachine geschreven zijn. Gegadigden kunnen zelfs eigen geschreven verhalen aan Zutphen Literair aandragen. “Zeker bij die laatste categorie verwachten wij de komende tijd interessante uitbreiding,” zegt Pieter Waalewijn van Zutphen Literair.

Wethouder ten Broeke strijkt met zijn vingers over het kersverse gedicht dat hij zojuist in ontvangst heeft genomen. “Dit is een leuke, toegankelijke en verrassende manier om in aanraking te komen met literatuur. Door de reizende functie binnen Zutphen, kunnen veel verschillende mensen hiermee in aanraking komen en dat is zeker een meerwaarde.”

Nu het eerste schaap over de dam is, volgen er meer. De automaat begint warm te lopen en vol geduld werpt hij in korte tijd een nieuwe tekst uit. “Ik heb een Zutphens verhaal van P.B. Kempe, ‘Zutphen, 11 november 1520’,” roept de nieuwe eigenaar uitgelaten. Wederom galmt een luide piep door het eeuwenoude kerkgebouw van de bibliotheek.

Het is uitermate toepasselijk om de verhalenautomaat als eerste te onthalen in de bibliotheek. “Echt ontzettend leuk,” zegt Jacqueline Roelofs, directeur van Graafschapbibliotheken zichtbaar trots. “We zetten er nog een luie stoel naast,” belooft ze.

“Over een maand verhuist de logee naar een andere locatie in Zutphen,” zegt Den Boef. Waarschijnlijk is de volgende halte Wijkcentrum Waterkracht. De aanwezigen verdringen zich om de verhalenmaker die ondertussen het ene na het andere verhaal uitspuugt. “Ik ben benieuwd hoe snel de kassarol vervangen moet worden,” grapt iemand.

“Er komt geen inkt aan te pas,” zegt Den Boef, “De letters worden thermisch geprint, dus ook geen cartridges of afval. Het enige wat af en toe vervangen moet worden is de papierrol.” En hoe snel dat gaat, is afhankelijk van de populariteit van de automaat.

Foto: Henk Derksen
Foto: Henk Derksen
Foto: Henk Derksen
August Hans den Boef, voorzitter Stichting Zutphen Literair. Foto: Henk Derksen
Wethouder Ten Broeke neemt het eerste verhaal uit de verhalenautomaat in ontvangst in de Zutphense bibliotheek. Foto: Henk Derksen
Foto: Henk Derksen
August Hans den Boef, voorzitter Stichting Zutphen Literair en wethouder Mathijs ten Broeke bij de verhalenautomaat in de Zutphense bibliotheek. Foto: Henk Derksen