Lange Hofstraat-ondernemers vieren hun heropening met het uithangen van Nederlandse vlaggen. Foto: Rudi Hofman
Lange Hofstraat-ondernemers vieren hun heropening met het uithangen van Nederlandse vlaggen. Foto: Rudi Hofman

Blije binnenstadondernemers leven mee met horecacollega’s die na één dag alweer de deuren moeten sluiten

Economie

ZUTPHEN - ‘Oh happy day, wij zijn open!’, vermeldt het bord voor woon- en cadeauwinkel Thuis bij Kaat op de Nieuwstad in Zutphen. Eigenares Klaartje van de Ven vertelt lachend dat het bord met deze tekst hier al twee jaar staat. Zij heeft het niet speciaal voor de eerste openingsdag na de lockdown neergezet. Haar vreugde hierover is er geen spatje minder om: “Ik kon het niet geloven dat we weer open mochten, dit had ik niet zien aankomen.” In eerste instantie zouden veel winkels en horecabedrijven in de binnenstad zaterdag uit protest tegen de aanhoudende lockdown opengaan. Nu gold het protest feitelijk alleen voor de deelnemende horeca.

Door Rudi Hofman

Dat winkels wél en horecazaken nog niet weer open mogen, vindt Klaartje sneu. “Het argument van de overheid dat je door het openstellen van de horeca meer bewegingen krijgt waardoor de besmettingskans toeneemt, daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Maar voor de mensen in de horeca is het heel triest. Ik gun iedereen brood op de plank.”


De tekst op dit bord voor woon- en cadeauwinkel Thuis bij Kaat is van toepassing voor alle winkeliers. Foto: Rudi Hofman

In de binnenstad is het zaterdag tegen het einde van de ochtend al lekker druk. Vlak bij de Hema staat Chantal Sohilait te wachten op de terugkeer van haar vriend en kinderen. Chantal laat weten dat zij graag had gezien dat de horeca weer open had gekund. “Ik snap heel goed dat het voor horecaondernemers heel moeilijk is en dat het water hen aan de lippen staat. Onderwijs vind ik een eerste levensbehoefte en ik begrijp dat de overheid de horeca en cultuur iets later opengooien om de besmettingsaantallen te verminderen, maar ik zou niet graag in de positie van premier Rutte en minister Kuipers verkeren.”

Leuke feesten
Even verderop, in de Korte Beukerstraat, zitten Karin Smit en Marjan de Boer gezellig op het terras van Lunchroom Hollandia. De vriendinnen uit respectievelijk Voorst en Zutphen vinden het erg jammer dat de horeca - met uitzondering van deze protestdag - voorlopig gesloten moet blijven. “Ik vind dit raar, net alsof je in een drukke winkelstraat of op een drukke markt geen besmetting kunt oplopen”, zegt Marjan. Karin knikt instemmend. Zij mist vooral de leuke feesten: “Zoals de undercoveravonden bij De Hip in Deventer en de gezelligheid bij Camelot aan de Groenmarkt. Bij Marjan staat Café de Hoven op nummer één van favoriete kroegen.


Vriendinnen Karin Smit en Marjan de Boer genieten op het terras van Lunchroom Hollandia. Foto: Rudi Hofman 

In de door Bobby Huisman gerunde platenzaak Walk-In aan de Beukerstraat snuffelen flink wat muziekliefhebbers door de bakken met vinyl en cd’s. Een van de klanten is Karin Rave uit Diepenveen. Zij is met haar vriend Jan en dochter Jet naar Zutphen gekomen. “Jan is een goede vriend van Bobby en we vonden het leuk om hem te bezoeken nu hij weer open kan.” 


Lekker snuffelen in platenzaak Walk-In. Foto: Rudi Hofman

Theaters
Karin vindt het voor de horeca heel sneu dat die nog niet open kan, maar het ergste vindt zij dit voor de theaters: “Ik werk zelf als vrijwilligster in de Deventer Schouwburg. Als je ziet hoe goed het daar allemaal geregeld is, dan weet je dat je hier heel veilig een voorstelling kunt bekijken. Volgens mij maakt het sowieso niet heel veel uit of je wel of niet de horeca en cultuur dichthoudt; mensen zoeken elkaar toch wel op.”

Wrange bijsmaak
Om na een maand weer klanten te kunnen ontvangen en te helpen, is volgens Bobby fantastisch. De ondernemer heeft niettemin een wrange bijsmaak in zijn mond: “De verschillen zijn zo schrijnend. Ik ken heel veel mensen in de horeca die hun werk met veel passie doen. In die sector en ook in de cultuursector kunnen ze de veiligheid prima waarborgen. Ik snap heel goed dat zij heel kwaad zijn. Hoe kun je dit als overheid verkopen terwijl over de grens alles gewoon open is? Ik denk dat niemand het meer snapt. Deal gewoon met het virus en stel alles weer open!”

Aan de Houtmarkt moet het team van Eetcafé Uffie’s alle zeilen bijzetten om de grote aanloop van gasten goed te kunnen verwerken. Zelfs het terras zit ondanks de winterkou helemaal vol. Eigenares Sabrine Wezendonk heeft haar zeven vaste medewerkers én haar partner Alex opgetrommeld. “Om tien over tien vanmorgen werd de eerste kipsaté al besteld”, zegt Sabrine. 


Zelfs het terras van Eetcafé Uffie’s zit op de protestdag geregeld vol. Foto: Rudi Hofman

Geen zekerheid
De horecaonderneemster kampt, zo geeft zij toe, met een dubbel gevoel: “We willen heel graag open, maar weten dat het maar voor één dag is. Het is echt heel fijn dat alle winkels weer open mogen, maar ik vind dat wij ook op een veilige manier mensen kunnen ontvangen. Dat het vandaag zo druk is, geeft denk ik wel aan dat vrijwel iedereen vindt dat dit weer moet kunnen. De overheid zegt nu: over tien dagen is er weer een weegmoment voor de horeca en de cultuur, maar dit geeft ons nog geen enkele zekerheid.”

Afbeelding