Gemeentehuis Zutphen. Foto: Alize Hillebrink
Gemeentehuis Zutphen. Foto: Alize Hillebrink

Officiële klacht van woedende cultuurondernemers over uitsluiting voor protestactie

Economie

ZUTPHEN - Cultuurondernemers in Zutphen zijn verbijsterd en woedend, omdat zij zaterdag in tegenstelling tot horeca en winkeliers niet mochten meedoen aan het lockdownprotest. Hans Heesen, directeur van Luxor Theater, Vincent Peppelenbosch, artistiek leider van Dat Bolwerck en Cynthia Marras, directeur van servicebioscoop Cinemajestic Zutphen dienen daarom gezamenlijk een officiële klacht in wegens de in hun ogen ongelijke behandeling door de gemeente.

Door Rudi Hofman

“Het is een landelijke actie van winkeliers en horeca. Daar trekken we dan ook de lijn, hoe zeer wij ook begrijpen dat andere sectoren ook open willen”, zegt een gemeentewoordvoerder in een reactie. De betrokken cultuurondernemers kunnen geen enkel begrip opbrengen voor dit standpunt en de handelwijze van de gemeente.

Hans Heesen: “We kregen vrijdagavond te horen dat het absoluut verboden was open te gaan. Mijn eerste reactie was er één van verbijstering, vooral ook doordat ze er het label ‘anarchie’ opplakten. Dan maak je van een mug een olifant. Het water staat de cultuursector aan de lippen. We zijn de veiligste sector, maar gaan altijd als laatste open. We wilden zaterdag om 13.00 en 15.00 gratis een film van Charlie Chaplin vertonen. Gewoon als vriendelijke protestactie. Wij zijn als sector sowieso heel vriendelijk en gaan niet met tractoren naar Den Haag. Ik vind het intimiderend, klein en sneu hoe de gemeente hiermee is omgegaan.” 

Hartenkreet
De directeur van Luxor Theater benadrukt dat hij het heel goed vindt dat de horeca in Zutphen mocht meedoen aan de protestactie. Dat de cultuursector hiervan werd uitgesloten, maakt hem woedend: “Gemeente, steun ook eens de cultuur!”, luidt zijn hartenkreet. “Hoe fijn was het geweest als mensen weer even bij ons hadden kunnen binnenlopen en voelen hoe het is in een bioscoopzaal te zitten.”

Kunsthuis Dat Bolwerck aan de Zaadmarkt had tijdens de protestdag liefhebbers de gelegenheid willen bieden de solotentoonstelling ‘Es schläft ein Lied in Allem van kunstenares Luitgard Schultz te bekijken. Vincent Peppelenbosch noemt het onbegrijpelijk dat de gemeente hieraan niet wilde meewerken: “Ik kreeg vrijdagavond een telefoontje waarin op dreigende toon werd gezegd dat het niet werd geaccepteerd als wij zaterdag open zouden gaan.”

Gelijkheidsbeginsel
Hoewel de artistiek leider verwacht dat ‘gezien de willekeur en rechtsongelijkheid’ dit besluit van de gemeente voor de rechter geen stand zou hebben gehouden, besloot hij af te zien van juridische stappen. Die zouden te veel energie vergen. “We dienen een schriftelijke klacht in bij de gemeente op basis van het gelijkheidsbeginsel.” De expositie van Luitgard Schultz is onlangs verlengd tot eind februari. “Dit verlengen kun je niet eindeloos doen, omdat je dan andere kunstenaars benadeelt.”

“Ik snap het niet, het bioscoopuitje is gedurende de coronatijd een heel veilig uitje gebleken vanwege de grote ruimten, de controles en de 1,5 meter afstand in de zaal. Er zijn ook geen besmettingsuitbraken geweest. Verder zijn we steeds samen genoemd met de horeca. En nu ineens wordt er onderscheid gemaakt. Dat is heel jammer, we hadden graag samen met de andere ondernemers een statement willen maken, maar wilden geen boete van 4.000 euro en sluiting riskeren”, zegt bioscoopdirecteur Cynthia Marras in een reactie op het verbod om mee te doen aan het lockdownprotest.

Zeven films
Het was de bedoeling zaterdag zeven films te vertonen tussen 10.00 en 17.00 uur. Aanvankelijk ging Marras ervan uit dat de gemeente niet zou handhaven. Dit bleek een misrekening van haar kant. Alleen winkels en horeca hadden hiervoor toestemming, waarbij de winkels zaterdag sowieso weer open mochten. Dat werd vrijdagavond bevestigd tijdens de landelijke persconferentie van premier Mark Rutte en Ernst Kuipers, de minister van Volksgezondheid. 

Op sociale media spraken afgelopen dagen oud-wethouder en -raadslid Marieke Schriks en ook beleidsadviseur cultuur Leo Eden hun verbijstering uit over de uitsluiting van de cultuursector bij het lockdownprotest.