Mieke van Tilburg en Bert Hoogeveen voor Het Koelhuis. Foto: Henk Derksen
Mieke van Tilburg en Bert Hoogeveen voor Het Koelhuis. Foto: Henk Derksen

Het Koelhuis sluit zich aan bij protest van binnenstadondernemers, ‘Te Koop’-bord is statement

Algemeen

ZUTPHEN - Tot schrik van onder anderen leveranciers en buren hing er donderdag plotseling een bord ‘Te Koop’ aan de gevel van Het Koelhuis in Zutphen. Navraag wijst uit dat de eigenaren helemaal niet van hun blikvanger af willen. Het bord is bedoeld als een ‘soort statement’.

Door Rudi Hofman

“Samen met de binnenstadondernemers willen we laten zien wat er kan gebeuren als wij allemaal nog langer gesloten moeten blijven. Dan dreigt er grote leegstand die ten koste zal gaan van de leefbaarheid”, zegt Mieke van Tilburg. Zij en haar man Bert Hoogeveen runnen Het Koelhuis in Noorderhaven sinds juli 2012.

De industriële evenementenlocatie, die ook op cultureel vlak veel te bieden heeft, maakt zware tijden door. Het Koelhuis zit sinds 19 december (begin huidige lockdown) dicht, maar feitelijk moeten Mieke en Bert het al sinds begin november zonder noemenswaardige omzet stellen. “In de maanden september en oktober zaten we nog bomvol, daarna was het in één keer afgelopen en hebben we opnieuw ontzettend ingeteerd op onze reserves, naast de eerdere lockdowns in 2020 en 2021”, zegt Mieke.

Frustrerend
Op zich heeft de onderneemster wel begrip voor bepaalde coronamaatregelen. Daarentegen vindt zij het zeer frustrerend dat de branche waarin zij en haar echtgenoot werkzaam zijn al zo lang op slot zit. “Dit terwijl wij ons altijd keurig aan de regels hebben gehouden en we hebben alle ruimte om veilig gasten te ontvangen. Van ons team is sinds het begin van de coronacrisis ook nog niemand besmet geraakt.” Door corona is het team ingekrompen tot twaalf personeelsleden, terwijl er volgens Mieke normaliter zeker twintig nodig zijn voor een goede bedrijfsvoering.

Noodklok
Hoewel Het Koelhuis net buiten het stadscentrum staat, voelen Mieke en Bert zich zeer verbonden met de binnenstad en de -ondernemers. Vandaar dat zij zich graag wilden aansluiten bij actie Zutphen te koop en te huur. Bij veel zaken in de binnenstad hangen ‘Te Huur’-borden en pamfletten waarin binnenstadondernemers samen de noodklok luiden en politiek Den Haag vragen om hen perspectief te bieden en de door de lockdown geleden schade te vergoeden.


Ondernemers hebben hun winkels bij wijze van protest ‘te huur’ aangeboden. Foto: Alize Hillebrink

Aangezien zij zelf Het Koelhuis bezitten (en exploiteren en uitbaten) hebben Mieke en Bert voor de ‘Te Koop’-variant gekozen. Het bewuste pamflet hangt ook bij hen aan de gevel. “Er zijn momenten waarop je in actie moet komen om een soort statement te maken. Het is goed dit samen met de binnenstadondernemers te doen.”

In tegenstelling tot veel winkels en horecazaken blijft Het Koelhuis zaterdag gesloten. “Dat is geen reguliere openingsdag voor ons. Dat is alleen de vrijdag, verder gaat het om besloten partijen, evenementen en bijeenkomsten. We zijn geen café en de taps zijn ook afgesloten daarom gaan we zaterdag niet open.” Hoewel zij voorlopig nog geen gasten kan ontvangen, houdt Mieke van Tilburg de moed erin: “Er komen weer betere tijden.”