Muziek uit Centraal-Azië in het Koelhuis

Muziek uit Centraal-Azië in het Koelhuis

ZUTPHEN - Ondanks corona blijft het Koelhuis in Zutphen doorgaan met zijn culturele programma's, uiteraard alles binnen de huidige regels. Op zondag 12 december om 11.30 uur brengt het Wereldlokaal het programma 'Huilende kamelen', met authentieke wereldmuziek uit Centraal-Azië. Men hoort er niet alleen huilende paarden en huilende kamelen, maar ook een veelvoud aan liederen en instrumenten uit landen als Mongolië, Altaj, Tuva, Kalmukkië, Kazachstan, Kirgizië, Oezbekistan , Tadzjikistan, Turkmenistan, Afghanistan en Azerbeidzjan. Een buitenkansje voor mensen die hier nog nooit zijn geweest.

Veel mensen hebben voor het eerst kennisgemaakt met deze muziek dankzij de veel geprezen film 'The Story Of The Weeping Camel'. Weet u hoe het voelt om in een yurt te wonen? Hoe ziet het dagelijks leven eruit op de steppe bij -40 graden vorst? Welke bijzondere belevenissen maakt de keelzang met boventonen en de mondharp bij u los? De artiesten van OMFO nemen het publiek mee op reis naar deze onherbergzame gebieden. 

Gherman Popov en Rowan Lee Hartsuiker laten de aanwezigen genieten van de dromerige en weemoedige, maar soms ook opzwepende klanken van de ney (fluit), de mondharp, de morin khuur (paardenkopviool met snaren van paardenhaar), de tschang (harp), yatga (cither) en de dombra (langhalsluit). Daarnaast zingen zij boventonen door middel van keelzang (ook wel khoomei of kargyraa genoemd).

Omdat het aantal plaatsen beperkt is, is het noodzakelijk om van tevoren te reserveren. De entree bedraagt 15 euro, voor jongeren 10 euro, voor kinderen vanaf 6 jaar, minima en asielzoekers: 5 euro. Reserveren kan door een mail te sturen naar info@wereldlokaal.nl en de betaling via NL68 RABO 0322 5387 69 t.n.v. Stichting Pentaton.

Meer informatie over de muziek is te vinden op de website.


www.wereldmuziek.nl