The Gold Rush. Foto: Luxor Zutphen

The Gold Rush. Foto: Luxor Zutphen

Luxor Zutphen

Start Charlie Chaplin retrospectief in Luxor

Start Charlie Chaplin retrospectief in Luxor

ZUTPHEN - Ter ere van de 100ste verjaardag van The Kid (1921), de eerste lange film die Charlie Chaplin maakte, vertoont Luxor van december tot en met februari een speciaal Charlie Chaplin retrospectief.

Naast The Kid zijn nog negen lange films van Charlie Chaplin vanaf woensdag 1 december als matineevoorstelling te zien, allemaal opnieuw gerestaureerd. De stoffige associaties die lange tijd aan stomme films aankleefden, kunnen hiermee de prullenbak in. De nieuwe digitale versies brengen de oude cinema dichterbij dan ooit. Het is alsof de beelden kakelvers uit de camera komen.

Echte klassiekers
Geen filmster was bekender dan Charlie Chaplin (1889-1977). Generatie op generatie maakte kennis met zijn bekendste personage, de kleine zwerver (‘Little Tramp’) met zijn gescheurde broek, bolhoed en wandelstok. Toch was Chaplin bang dat zijn films vergeten zouden worden vergeten. Toen hij begon met filmmaken, was de film nog maar net uitgevonden. De technische ontwikkelingen gingen zo snel dat de eerste filmpjes al na een paar jaar ouderwets leken. Veel aanzien had de cinema, geboren als kermisattractie, aanvankelijk ook niet. Filmmaken was pionieren, dat deed je niet voor de toekomst. Uiteindelijk zijn alle films van Charlie Chaplin klassiekers geworden.

Programma
Op woensdag 1 december draait The Kid (1921), woensdag 8 december A Woman of Paris (1923) en op woensdag 15 december The Gold Rush (1925).  Aanvang 14.00 uur. Tickets zijn voor 6 euro verkrijgbaar aan de kassa of via de website. In januari en februari volgen The Circus (1928), City Lights (1931), Modern Times (1936), The Great Dictator (1940), Monsieur Verdoux (1947), Limelight (1952), A King of New York (1957).