Wereldwijd lokale initiatieven tijdens de eerste editie van The Walk in 2020. Foto: PR
Wereldwijd lokale initiatieven tijdens de eerste editie van The Walk in 2020. Foto: PR

Cleantech Regio wandelt voor een vrij Antarctica tijdens The Walk

REGIO/ZUTPHEN - In 2048 loopt het vrijheidsverdrag van Antarctica af. Om ervoor te zorgen dat het daarna in niemands bezit raakt en er niet geboord wordt naar gas, wordt op zondag 12 december wereldwijd The Walk gelopen. Een wandel-initiatief dat is opgezet ter bescherming van het continent Antarctica en daarmee de bescherming van onze planeet. Het doel van The Walk is om op zeven continenten zeven miljard stappen te verzamelen en die te overhandigen aan de Verenigde Naties. Het officiële startpunt ligt dit jaar in de Cleantech Regio, waar groene groei een van de voornaamste pijlers is.

Arko van Brakel, directeur Cleantech Regio: “Het smelten van Antarctica heeft wereldwijde gevolgen voor ons klimaat. Alleen als we met z’n allen ‘stappen’ zetten in ons gedrag, kunnen we het tij keren. Daarom ondersteunen wij als Cleantech Regio The Walk. Door met z’n allen letterlijk bij elke stap die we zetten in onze natuur, ons bewuster te worden dat het anders moet én kan. Samen komen we tot de sociale innovaties die nodig zijn om de planeet te redden. We zijn dan ook trots dat we deze editie de organisatie van dit initiatief mogen verwelkomen in onze groene regio. We roepen dan ook iedereen in de Cleantech Regio, en daarbuiten, op om zich aan te melden voor 12 december!”

Wat is The Walk?
The Walk is een initiatief dat vorig jaar is gestart; vijf jaar nadat het klimaatverdrag in Parijs is ondertekend en het tragische ongeval van Marc Cornelissen en Philip de Roo, twee vrienden die zijn verongelukt tijdens een expeditie in het Arctisch gebied. The Walk, opgericht door Wilco van Rooijen (bergbeklimmer en poolreiziger) en Peter Heres (Ideeoloog), zet de missie van Marc en Philip om de bedreigde poolgebieden te beschermen voort.

Wilco van Rooijen: “Na een herdenkingsbijeenkomst voor Marc en Philip had eigenlijk iedereen het gevoel dat hun inspanningen navolging moest krijgen. Tijdens een wandeling met ondernemer en ‘ideeoloog’ Peter Heres kwamen we samen op het idee om gewoon te gaan wandelen. Iedereen kan meedoen, je hoeft geen grootschalig evenement te organiseren, het kost geen geld, het kan gewoon in de buurt van je huis, het is gezond en je ziet met eigen ogen hoe mooi de natuur is die we willen behouden.”

Hoewel op deze dag wereldwijd mensen meelopen om ervoor te zorgen dat Antarctica in 2048 niet vogelvrij wordt verklaard, ligt het zwaartepunt dit jaar in de Cleantech Regio, op een nader te communiceren startpunt. Vorig jaar werd de eerste editie gelopen en in december dit jaar volgt de tweede editie.

Het streven van de organisatie van The Walk is om zeven miljard stappen, gelijk aan het aantal huidige inwoners op zeven continenten, te verzamelen en deze symbolisch te overhandigen aan de Verenigde Naties. Hiermee wordt de gezamenlijk boodschap over van het belang een duurzame toekomst op een krachtige manier overgebracht.

Waarom Antarctica?
Het effect van Antarctica op onze planeet is bij veel mensen nog onbekend. De gigantisch snelle afname van het ijsoppervlak speelt een sleutelrol in de wereldwijde CO2-problematiek. Het ijs van Antarctica, dat anderhalf keer zo groot is als Europa, smelt zes keer harder dan wetenschappelijke modellen aangeven. Als al het ijs op Antarctica smelt, stijgt de zeespiegel wereldwijd met 53 meter!

Aanmelden voor The Walk
Tijdens The Walk kan iedereen meelopen met bestaande initiatieven óf op zijn/haar eigen initiatief een plaatselijke ‘Walk’ organiseren. Het aanmelden voor het meelopen met The Walk in de Cleantech Regio of het aandragen van een nieuw initiatief kan vanaf nu via de site.

Over Cleantech Regio
De Cleantech Regio bestaat uit de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen. Binnen deze regio werken twee organisaties aan gezamenlijke doelen: de gemeenschappelijke regeling Regio Stedendriehoek, waarin de acht gemeenten zijn vertegenwoordigd, en de Strategische Board waarin de gemeenten samenwerken met ondernemers, onderwijsinstellingen en overige overheden.


www.thewalk.nu/aanmelden.