Reactie wethouder Eva Boswinkel op ingezonden brief zonne- panelen- actie Leesten

Graag reageer ik op de ingezonden brief van vorige week over de zonnepanelenactie van de gemeente in de wijk Leesten. Als wethouder Duurzaamheid van de gemeente Zutphen vind ik het belangrijk dat wij transparant handelen en met onze inwoners in gesprek zijn. Het is jammer als er bedenkingen ontstaan over de opzet van deze actie en er daardoor twijfels ontstaan over onze intenties. Daarom wil ik via deze ingezonden brief graag reageren en een aantal zaken verder uitleggen.

Wij hebben een zorgvuldig selectieproces doorlopen
Voor de zonnepanelenactie hebben we via het Regionaal Energieloket een uitvraag gedaan onder bedrijven die zonnepanelen kunnen leveren en installeren. Onder de benaderde bedrijven waren er vijf uit Zutphen. De Zonnefabriek was een van deze bedrijven. De bedrijven zijn zorgvuldig beoordeeld op onder andere de volgende punten: de afstand tot Zutphen, prijs, kwaliteit, ervaring, en garanties.

Vorig jaar heeft Kimenai uit Warnsveld de beste aanbieding gedaan. Dit jaar heeft Zonnefabriek de beste aanbieding gedaan. Zonnefabriek heeft een vestiging in Zutphen en werkt met lokale installatieploegen.

Zonnefabriek heeft een lokale vestiging en adviseur
Het klopt dat het hoofdkantoor van Zonnefabriek in Amsterdam is gevestigd. Zonnefabriek heeft vestigingen door heel Nederland en werkt met lokale partijen. Het Regiokantoor Oost is in Zutphen gevestigd met Jonathan Vasbinder uit Zutphen als contactpersoon en adviseur. Daarnaast huurt Zonnefabriek al jaren het Regiokantoor in het Pakhuis Noorderhaven, niet pas sinds een aantal maanden.

Inzet lokale installateur bij storingen
Bij een storing zijn klanten niet afhankelijk van een installateur uit Amsterdam. Zonnefabriek werkt met een lokale adviseur of installateur om de storing op te lossen. Als gemeente vinden we het belangrijk dat u goed wordt geholpen. Fijn dat dit door monteurs uit de buurt ook duurzaam kan!

Geen sprake van een korting, wel een scherpe prijs
Als u meedoet aan de collectieve inkoopactie krijgt u een scherpe prijs, geen korting. Zonnefabriek kan een scherpe prijs rekenen, omdat het bedrijf binnen een klein gebied met een lokale adviseur en installatieploeg veel zonnepanelen gaat installeren. Hierdoor kan Zonnefabriek werk slimmer plannen en uitvoeren.

De gemeente Zutphen verdient niet aan de actie
Wij organiseren deze actie, omdat we een energieneutrale gemeente willen worden. Ook willen we u als inwoner helpen om uw woning te verduurzamen. Voor de actie hebben wij geld bij het Rijk aangevraagd en ontvangen via de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen. De gemeente verdient dus geen geld aan deze actie.

Tot slot: u kunt uiteraard altijd zelf kiezen door wie u zonnepanelen laten plaatsen. Ik hoop dat ik wat onduidelijkheden heb kunnen wegnemen. En mocht u ergens aan twijfelen of heeft u nog vragen, neem dan gerust contact met ons op!

Wethouder Eva Boswinkel