Nuttelozen van de nacht

Licht beschonken kwam ik bij Arend vandaan. Hij woont in een wijk waar de straten allemaal eender zijn en ik zelfs op de terugweg vaak verdwaal. Een aardig bruggetje lokte me, maar juist toen ik aanstalten maakte om eroverheen te gaan dromde er een groep mensen samen. Dat maakt altijd nieuwsgierig, mensen die op een kluitje samenscholen. Ik parkeerde mijn fiets en voegde mij zo onopvallend mogelijk bij het gezelschap. Vanuit het donker kwam een Vlaamse ornitholoog in tropenpak met grote passen aangerend. Hij vertelde bevlogen over het squirteldiertje waar hij zijn gehele leven al naar op zoek was. We moesten gauw met hem meekomen, want hij had de roep gehoord. Het beestje kon niet ver weg zijn.

Met een vreemdsoortige motoriek sprong de jongeman voor ons uit. Ik kon niet anders dan gebiologeerd volgen, alsof ik per toeval een andere dimensie in werd gezogen, een dimensie van jeugdige gekkigheid en ik wilde niets liever dan dat.

De ornitholoog sprong een veldje met hoog gras in. We hoorden de lokroep. Een jongen met een staartje op zijn hoofd en fluoriserende bretels op zijn blote bast wipte met een guitig hoofd op uit het gras, maar verdween weer zodra hij gespot werd met een geestige achtervolging als resultaat. Het publiek moest zich verplaatsen naar een veld voor een groot gebouw. Het zal een school zijn geweest, maar in het donker was het iets heel anders; het decor voor de nuttelozen van de nacht. Boven ging een raam open en stak een meisje een tirade af tegen haar geliefde. Beneden brandde rood licht en ontwaardde ik het schaars geklede squirteldiertje weer. Ze zongen meerstemmig, ze dansten en elk personage leek zijn eigen manier te hebben om aan de kale realiteit van alledag te ontkomen. Drank, drugs, seks en rock ’n roll, de verleidingen van de nacht, alles waar hun ouders waarschijnlijk steeds voor waarschuwen, werd hier ingezet als effectieve vluchtroute uit de grijze wereld van nu.

Eerlijk gezegd was er geen touw aan vast te knopen, maar we zien al veel langer dat logica niet meer van deze tijd is. Misschien moeten we ook ophouden met die te zoeken en gewoon gaan leven, alternatieven zoeken, vrolijk op zoek gaan naar dat absurde squirteldiertje. Met een goede dosis fantasie komen we er wel. Deze jongeren in ieder geval.