Slotconcerten Sweelinck aan de IJssel Festival Zutphen

ZUTPHEN - Op vrijdag 22 en zaterdag 23 oktober wordt het Sweelinck aan de IJssel Festival in Zutphen feestelijk afgesloten met twee concerten in de Walburgiskerk.

Vrijdag 22 oktober om 20.00 uur geeft Andreas Fisher uit Hamburg een orgelconcert op het monumentale Baderorgel met als titel ‘Van Sweelinck tot Bach II’. Dit concert sluit aan op het openingsconcert dat Klaas Stok op 12 september gaf. Het programma laat de leraar-leerlinglijn zien van de componisten Sweelinck - via Scheidemann en Reincken - tot Bach, die leefden van de laat-16e eeuw tot aan het midden van de 18e eeuw.

Andreas Fischer is organist van de Hamburgse hoofdkerk St. Katharinen. Hier initieerde hij de reconstructie van het wereldberoemde barokorgel dat Bach bewonderde. Andreas Fisher doceert ook orgel aan de Hamburg University of Music. 

Sweelinck - Cantiones Sacrae
Op zaterdag 23 oktober om 20.00 uur geeft het NDR Vocaal Ensemble Hamburg het slotconcert van het Sweelinck Festival. Sweelinck schreef naast instrumentale composities een enorme hoeveelheid koormuziek. Bijzonder daarbij is dat hij als eerste componist 'oecumenisch' was. Hij schreef muziek voor zowel de Protestante, Rooms Katholieke als de Lutherse traditie. De Cantiones Sacrae zijn een staalkaart van motetten die door heel Europa gebruikt konden worden in verschillende kerkelijke tradities. Ook de (Hamburgse) leerlingen van Sweelinck schreven vocale muziek. Op het programma staan motetten van Sweelinck en zijn leerlingen, waaronder Samuel Scheidt en Paul Siefert.

Het NDR Vocaal Ensemble Hamburg is het professionele koor van deze stad. Het is gespecialiseerd in repertoire van renaissance tot aan hedendaagse muziek. Met tal van afwisselende programma’s treedt het koor regelmatig op in de Elbphilharmonie en in kerken en concertzalen in Noord-Duitsland en daarbuiten. Ook worden vele cd’s en opnames gemaakt voor radio en tv. Zutphenaar Klaas Stok is sinds 2018 de chef-dirigent van dit koor.

Voor tickets en informatie, zie de website. 


www.baderorgel.nl