Brug Zutphen. Foto: Nationaal Archief

Brug Zutphen. Foto: Nationaal Archief

Nationaal Archief

Reuzenarbeid in Zutphen

ZUTPHEN - Op zondag 24 oktober om 15.00 komt de historicus, geograaf Willem van der Ham een lezing geven in de Walburgiskerk te Zutphen over de geschiedenis van de bouw van het moderne Nederland. Willem van der Ham is onderzoeker en publicist op het gebied van geschiedenis van waterstaat, landschap, politiek, ruimtelijke ordening en onderwijs. Zijn recente boek ‘Reuzenarbeid’ is met lovende recensies ontvangen.

Reuzenarbeid brengt op unieke wijze de geschiedenis van de bouw van het moderne Nederland in de periode 1861 - 1918 in beeld. Door grote investeringen in waterbouw en infrastructuur brak een periode van economische bloei aan. Nederland werd klaar gemaakt voor een nieuwe tijd. Op het moment dat de fotografie nog in de kinderschoenen stond, nam de minister het besluit de bouw van rijks openbare werken vast te leggen. De beste fotografen van die tijd werden ingeschakeld. Willem van der Ham heeft deze bijzondere collectie eerste Nederlandse landschapsfoto's herontdekt en voor vertelt daarbij het verhaal van het ontluikende land.

Zutphen neemt in Reuzenarbeid een speciale plaats in. Op 22 oktober 1861 legde koning Willem III de eerste steen voor de spoorbrug over de IJssel bij Zutphen. Het was het officiële begin van de werkzaamheden die voortvloeiden uit de Spoorwegwet van 1860. Negen spoorlijnen zouden op kosten van het Rijk aangelegd worden, waaronder de lijn Arnhem-Zutphen-Zwolle-Leeuwarden. In het station Zutphen heeft jarenlang een grote foto geprijkt van de opening van het treinstation in 1865. De speciale foto, met daarop honderden Zutphenaren neemt in het boek Reuzenarbeid een prominente plek in.

De lezing vindt plaats in het kader van de maand van de geschiedenis, dat als thema heeft 'aan het werk'.

Kaarten à 5 euro per persoon zijn bij de balie van de kerk te verkrijgen, Het boek reuzenarbeid ligt te koop in de winkel van de Walburgiskerk.