Partij van de Arbeid Zutphen is teleurgesteld

Waarom investeert de provincie niet ruimhartig in gezondheid, veiligheid en vergroening van de leefomgeving van onze inwoners?

De Gemeenteraad van Zutphen heeft unaniem besloten dat - hoe dan ook - elektriciteitskabels die nu nog direct boven woonwijken liggen onder de grond moeten en ook gaan. Hoewel de financiële situatie van de gemeente krap is, heeft Zutphen in het lopende jaar 1,2 miljoen euro hiervoor kunnen sparen. Hiermee laat de gemeente Zutphen zien dat het menens is. Zutphen kan het echter niet alleen. Hulp van de provincie is nodig. De provincies Overijssel en Utrecht hebben flinke financiële steun gegeven aan de gemeenten in hun provincie om kabels boven woonwijken onder de grond te krijgen.

De Gelderse PvdA Statenfractie heeft samen met het CDA een motie ingediend om die financiële steun aan Gelderse gemeenten waar dit speelt ruimhartig te laten zijn. Deze motie is met een ruime meerderheid aangenomen. Maar zoals het nu er uit ziet komt de provincie slechts met een karige 2 miljoen voor 8 Gelderse gemeenten over de brug. Dit terwijl de kosten per gemeente in de miljoenen lopen. De gemeente Zutphen begroot de kosten hiervoor op tussen de 3,5 en 4 miljoen.

Wij roepen alle partijen in de Gelderse Staten op de gedeputeerden nogmaals op deze breed aangenomen motie te wijzen en er ruimhartig uitvoering aan te geven. Gemeenten en provincie staan juist samen aan de lat om de gezondheid en veiligheid van onze inwoners te borgen en ons leefklimaat te verbeteren. Het nu voorliggend voorstel – een budget van 2 miljoen voor 8 gemeenten - is een aanfluiting en doet geen recht aan de onrust die er al jaren bij de bewoners die onder de kabels wonen, heerst.

Wij hopen dat Gedeputeerde Staten alsnog over kan gaan tot een ruimhartige – eenmalige – tegemoetkoming aan de 8 Gelderse gemeenten waar inwoners de negatieve effecten van hoogspanningslijnen dagelijks ondervinden.


Frans Manders
Raadslid PvdA Zutphen- Warnsveld
0646100496