Stadswandeling 'In de voetsporen van Henriette'

ZUTPHEN - Het Humanistisch Verbond in de regio IJssel en Berkel heeft ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het verbond een humanistische stadswandeling door Zutphen uitgegeven. De titel hiervan luidt: In de voetsporen van Henriette. Het boekje is samengesteld door het Humanistisch Verbond en de Musea Zutphen.

Henriette Polak – Schwarz (1893 – 1974) is in Zutphen geboren. Zij heeft grote betekenis gehad voor het Humanistisch Verbond. Daarnaast is Henriette een weldoenster geweest voor vele maatschappelijke en culturele instellingen. Eén hiervan bevindt zich in Zutphen: het Museum Henriette Polak, het museum voor modern-klassieke schilder- en beeldhouwkunst, dat deel uitmaakt van de Musea Zutphen. 

De stadswandeling laat de wandelaar kennis maken met het humanistisch gedachtegoed in Zutphen. Dit gebeurt onder andere aan de hand van Henriette Polak, de verlichte dominee Martinet en de patriotten. Zij passen in de voorgeschiedenis van het moderne humanisme. Het boekje laat de wandelaar bekende en minder bekende delen van Zutphen (opnieuw) ontdekken vanuit een geheel nieuwe invalshoek. Wat hebben het vroegere Stationskwartier, de Joodse wijken, het koepeltje van Martinet, de Musea Zutphen, het pand De Wildeman en de Groote of Oranje Sociëteit met elkaar te maken? Het boekje In de voetsporen van Henriette toont het tijdens een interessante wandeling door de mooie binnenstad van Zutphen. 

De humanistische stadswandeling is voor 2,50 euro te koop in de museumwinkel van de Musea Zutphen, bij de VVV en in het Genietcafé in de Oude Bornhof.